Podeli članak

49,72 odsto Jagodinaca živi na selu, pa će im besplatan prevoz i te kako značiti
Prva opština u Srbiji koji je još 2015. godine uvela besplatan javni prevoz bila je Knjaževac. Pre nekoliko dana to je učinila i opština Požega, a od danas po prvi put i jedan grad, Jagodina.

– Besplatan autobuski prevoz za 80.000 građane obezbedila je Skupština grada u gradskom i seoskim područjima – precizirao je Dragan Marković Palma.
On je podsetio da 14 godina u Jagodini beplatan prevoz imaju đaci i stariji od 65 godina, a od sada i svi ostali.
Marković je ocenio da će ovo biti značajna ušteda za kućne budžete Jagodinaca, i istakao da je grad pozvao sve poslodavce da ne ukidaju naknadu za putne troškove svojih radnika, što će biti vid povećanja plata, jer će se radnici voziti besplatno.
O besplatnom prevozu građani su prošlih dana upoznati preko medija, a zatim i preko flajera, koji su građanima ostavljani i u poštanske sandučiće.
U Jagodini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, po poslednjem popisu stanovništva, živi 71.852 stanovnika, 49,72 odsto ih živi na selu, nezaposleno je oko 9.000, starijih od 65 godina je 18,31 odsto, a prosečna starost stanovništva je 42,7 godina.
Za besplatan prevoz Jagodina će, prema ranijoj izjavi Markovića, iz budžeta izdvojiti 118 miliona dinara. Gradski i linijski prevoz u Jagodini obavlja privatni prevoznik.