Podeli članak

Званично пописан број од 83 хиљаде жртава у логору Јасеновац је веома удаљен од стварног броја из мноштва разлога, попут:
Хиљада Јевреја из Загреба за које је непознат логор ликвидације, а највећим делом су били жртве Јасеновца или Аушвица.
Хиљада Срба из села где је највећи број становника ликвидиран у Јасеновцу, али преживели нису могли да попишу све предратне становнике.
Ликвидација непосредно пред логором или око логора, од Козаре до села у непосредној близини Јасеновца, а где као место смрти не стоји логор Јасеновац већ Градина, Драксенић, Међеђа, Демировац, Брочице, Пакленица…

Ликвидација заробљених четника.

Ликвидираних усташа у логору. Они су могли бити ликвидирани из нечијег чистог хира, а претходно су предњачили као кољачи, или зато што су помагали логорашима. Овде наводимо презиме једног: Белушић. Не постоји ни једна пописана жртва у Јасеновцу или уопште у Другом светском рату са овим презименом. Разлог зашто није пописан је једноставан: био је усташа, а сарадници окупатора нису ушли у званичан попис жртава рата.
Приликом пробоја логораша из Јасеновца већина преживелих били су Хрвати, и то махом из Загреба уз пар Јевреја и 3-4 Срба. Њихова сведочанства о зверствима над Србима и Ромима су остала као зрнце светла над најмрачнијим паклом у историји човечанства. Срби, сем ако су успели пре пробоја да побегну, нису преживели зверства да би о њима и сведочили.