Podeli članak

U petak, 18.maja, u galeriji Alternativnog kulturnog centra, u 20č, biće svečano otvorena izložba „Numinosum“ Jelene Branković.

Izložba ”Numinosum” je samostalna izložba, višegodišnjeg rada, vizuelne umetnice Jelene Branković, koja tumači emocije kroz ljudska stanja. Bavi se apstraktno-figurativnom umetnošću i eksperimentisanjem raznih tehnika i tema koje definišu duboka psihološka i simbolička shvatanja.
Pojedine figurativne forme na slikama naizgled su realistične obrade ali se publici postavlja pitanje sagledavanja forme, koje značenje im pruža simbolika oblika, boje, kompozicija, kao i tehnika obrade, koje su emocije i shvatanje koje u njima budi pojedino delo.
Inspiraciju i koncept za svoj rad pronašla je u delu “Sećanja, snovi, razmišljanja” poznatog Švajcarskog psihijatra i psihoanalitičara Karl Gustav Junga.
Naziv izložbe, kao i sam pojam “Numinosum“, definiše ono što je neiskazivo, misteriozno, zastrašujuće, neposredno doživljeno i odnosi se na jedinstvenost iluzije koju sami sebi stvaramo. To je nagoveštaj aktivne imaginacije, koncentrisanje na sliku dok se ne pomeri u ljudskoj svesti ili mašti, izvan okvira realnosti.
Cilj izložbe “Numinosum“ je da publika sama pronađe svoja značenja numinosuma u ovim delima i zagrebe dublje od same dvodimenzionalnosti, poigravajući se svojim stavom, shvatanjima i emocijama koje ima pred delom.
Kako K. G Jung tumači “Numinosum je opasan zato što ljude mami u krajnost, tako da se najjednostavnija istina smatra onom pravom istinom, a mala pogreška izjednačava sa fatalnim prestupom”.

Ižložba je otvorena od 18.maja do 08.juna, galerija AKC Jagodina.

Organizacija Alternativni kulturni centar Jagodina u saradnji sa Jelenom Pranić.