Podeli članak

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti priređena je izložba Kacumi Cuđija, umetnika iz Japana koji je poznat po svojim pastelima ali i skulpturama od tankih grana pronađenih u prirodi.

Čuvar podsvesnih želja, misli i nadanja, tako o umetniku iz Tokija govore likovni kritičari. Njegovi pasteli su pozornica za mačke, arlekine i nebodere kojima gradi svoj imaginarni paralelni svet.Svoje skulpture Kacumi Cuđi pravi od sitnih komada drveta, a naizgled krhka struktura šalje poruku o moći koju priroda ima.

„Njegova poruka je jednostavna, prijateljska – a to je mir kako u realnom okruženju svetu tako i onaj duhovni, u nama samima“, ističe Nina Ljubomirović, iz Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Više od četiri decenije Kacumi je posvećen slikarstvu. Njegovo umetničko ime – Muga Ciguru – znači: Snovi pobeđuju, a svoj rad usmerava ka najmlađoj populaciji:

„Za mene je izvor velike sreće mogućnost da deci koja sanjaju ili pak ljudima koji pate, tuguju podarim osmehe. Ja sam sledbenik Ši Njo En škole budizma i naučio sam da religija ima moć da spoji ljude širom sveta. U Srbiji sam u više navrata imao priliku da spoznam ljubav, i dubok osećaj zahvalnosti.“

Kacumi Cuđi već nekoliko godina je učesnik Bijenala naivne i marginalne umetnosti, a ovog leta sa umetnicima iz celog sveta radi i na Međunarodnoj likovnoj koloniji na Zlatiboru.