Podeli članak

Nagradu „Nebojša Devetak“ za najbolji prilog objavljen u časopisu „Trag“ za 2019. godinu dobio je pesnik iz Beograda Ivan Lalović, saopšteno je iz Narodne biblioteke „Danilo Кiš“.

„Žiri u sastavu: prof. dr Saša Radojčić, (predsednik), Đorđo Sladoje i Branislav Zubović, na sednici održanoj 01. decembra 2020. godine, jednoglasno je doneo odluku da nagradu ‘Nebojša Devetak’ dodeli Ivanu Laloviću, pesniku iz Beograda, za najbolji ciklus pesama objavljen u 60. broju časopisa ‘Trag’. Nagrada koja podrazumeva plaketu i novčani iznos od 50.000 dinara, biće dodeljena na Dan biblioteke ‘Danilo Кiš’, 22. februara 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

„Poezija Ivana Lalovića poseduje jedan kvalitet kojim se izdvaja i prekoračuje današnje pesničke standarde – ona je izuzetno komunikativna, ona dopušta čitaocu da prati njen smisao, ne postavljajući mu zamke niti veštačke prepreke. Pesnik je ovaj kvalitet svojevremeno potvrdio čitanjem svojih stihova u jednom zatvoru! Pri tome, čitljivost i otvorenost značenja Lalovićeve pesme nisu plaćene pojednostavljivanjem zahteva na oblikovnom ili simboličkom planu. U nagrađenim pesmama, gipki slobodni stih nosi kompleksne, socijalno osetljive predstave, kao u pesmi koja polazi od primećene kapi krvi na pločniku, a sposoban je i za najviše uzlete, kao u antologijskoj pesmi Lestve, koja ironijski tretira večnu čovekovu želju za samousavršavanjem“, stoji u saopštenju žirija.

Ivan Lalović je rođen 1975. godine u Beogradu. Diplomirao i završio postdiplomske studije na beogradskom Pravnom fakultetu. Objavio je trinaest zbirki poezije. Za svoje stvaralaštvo dobio je sledeće nagrade: „Stražilovo“, „Ravaničanin“, „Srpsko pero“, „Zlatni Orfej“, „Pečat varoši sremskokarlovačke“, „Đurin šešir“ i dr.

Narodna biblioteka „Danilo Кiš“ ustanovila je 2018. godine književnu nagradu „Nebojša Devetak“ u znak sećanja na kolegu, glavnog i odgovornog urednika „Traga“ (2010-2017) i istaknutog pesnika, za najbolji prilog objavljen u Časopisu za književnost „Trag“ za prethodnu godinu. Dosadašnji dobitnici: 2017 – Milutin Ž. Pavlov, 2018 – Veroljub Vukašinović.

www.vrbas,net