Podeli članak

Postoji jedna osoba koja svoje pratioce na fb pozdravlja sa “munemo lecka” znači psovkom koja se odnosi na sve koji ga gledaju. Oni koji ga podržavaju njegovo ponašanje i ne kapiraju da se taj pozdrav, između ostalog, odnosi i na njih. E sad analizirajući njegovo predstavljanje i njegove postupke može se zaključiti da je on umislio svesno ili nesvesno da je policajac, tužilac, sudija, šef komunalne inspekcije i predstavnik izvršne vlasti možda i ministar pravde lično jer ukoliko nije ništa od ovoga – Saša Živković Rika je u velikom problemu. Osobe koje se lažno predstavljaju u javnosti, ukoliko to rade iz materijalne koristi u svakom normalnoj državi idu u zatvor, ukoliko to rade tako da svojim ponašenjem ugrožavaju javni red i mir, ukoliko nema elemenata za krivično gonjenje, upućuje se u psihijatrijsku ustanovu na lećenje i hospitalizaciju.

U Jagodini već drugi put ta ista osoba koja se često predstavlja i kao ratni veteran ( mada nije jasno kakve veze to ima sa njegovim postupcima) na krajnje primitivan, nezakonit način, što je i svakom iole normalnom građaninu jasno, bezobrazno, bahato i neovlašćeno, snima ljude mobilnim telefonom, lažno se predstavlja kao novinar nepostojeće televizije, uznemirava javnost, širi neistinite i neproverene informacije, komentariše snimke, traži izjave, upada na privatan posed bez dozvole za snimanje  u cilju kako on kaže prikazivanja istine i navodne borbe za neko njegovo pravo, pravdu i poštovanje zakona pritom sve to objavljuje na društvenim mrežama nekad i uživo i integralno.

Postoje razni zakoni kao što je Zakon o javnom redu i miru, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti a postoji i Krivični zakonik a on decidirano kaže  za “neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka” u članu 145 se navodi:

 (1) Ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i time osetno zadre u lični život tog lica,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,

kazniće se zatvorom do tri godine.

 Ovo je deo krivičnog zakona koji se odnosi samo na jedan deo njegovog delovanja.

Što se spornog događaja tiče: Ukoliko je video da neko radi u vreme zabrane i  želeo da postupi kao savestan građanin, mogao je da pozove policiju ili neke druge nadležne službe, snimi svoj poziv, sačeka pa ukoliko nije bilo intervencije – to sve objavi, ukoliko želi da bude neki uzbunjuvač. Tim njegovim postupkom niko ne bi bio ugrožen,  niti povređen, verovatno bi tako pobrao simpatije običnih građana jer zakon treba da bude jednak za sve. Međutim, on je verovatno umislio da je iznad svih zakona i da može da uzme zakon u svoje ruke i onda šta radi. Upada u privatni lokal gde je vlasnik ostao da dovrši piće sa prijateljima, lažno se predstavlja, smina mobilnim telefonom neovlašćeno bez ičijeg pristanka i dozvole, proziva prisutne, ispituje ljude bez ikakvog osnova i ovlašćena, drži pridike, u jednom trenutku se čak na snimku i čuje kako ga je vlasnik lokala dva – tri puta lepo i pristojno zamolio da ugasi telefon i da izadje, ali ne on je umislio da je on jači i od zakona i od policije i od tužioca i od sudije i na kraju svojim nedozvoljenim radnjama isprovocira tuču i na kraju kako se vidi na objavljenom snimku – nokautira čoveka koji može otac da mu bude. Strašno. Na svu sreću što je Zoran Vasić Papirko miroljubiv čovek inače neko drugi bi možda u afektu potegao i vatreno oružje pa je sve moglo mnogo gore da se završi.

Znači Srbija neće postati normalna zemlja dok se ponašanja ovakvih pojedinaca ne sankcionišu.

Epilog, kada je lažni borac za prava građana, jer njegovi postupci govore da to nije,  uvideo da je dara prevršila meru onda se isti S.Ž.R poziva da je ratni veteran. Ajde. Pa kakve veze ima to što je on ratni veteran sa njegovim postupcima. I Zoran Vasić je možda ratni veteran ali se ne busa u grudi ali je zato Zoran Vasić i otac i deda i ugledni privrednik u ovome gradu, koga je neko napao u njegovom lokalu, nije Zoran otišao u Ribare i ušao u Rikino dvorište već se desilo suprotno. Uostalom Saša Živković kada je upao nije se predstavio kao ratni veteran.

Isti taj Živković danima javno objavljuje snimke na društvenim mrežama napadajući bez osnova pojedince i ustanove, u stvari želeći da skrene pažnju na sebe time što će ispljuvati druge. E kada zagusti onda je ratni veteran ili “navodni” opozicionar. Za to da je ratni veteran verovatno postoji negde dokumentacija, a da li je opozicionar ili samo sitan šićardžija to najbolje znaju oni građani kojima je svojevremeno takođe kršeći zakon, kao radnik obezbeđenja u radno vreme, delio upaljaće i propagadni materijal SNS-a, možda sada ima drugog nalogodavca, a možda i ne.

Svima onima kojima su njegovi postupci simpatični i koju mu tapšu postavio bi jedno pitanje: kako bi ste vi reagovali i kako bi ste se osećali da neko sa ulice upadne u vašu kuću, nepozvan,   sa uključenom kamerom na mobilnom telefonu i počne da Vas snima, i krene da Vas napada i optužuje za nešto što niste skrivili ili uradili, snima vas, ukućane, i sve vreme to strimuje na fejsbuk. Kako bi ste vi reagovali, da li bi ste se i tada lepo osećali i rekli – bravo?

Piše: Milan Jakovljević