Podeli članak

,,PRIRUČNIK ZA VEŠTICE“
Publicistički akcentirani eseji jagodinske spisateljice izazvali ogromno interesovanje odmah po izlasku iz štampe
-Ova knjiga je nastala iz lične težnje i potrebe da izrastem i postanem bolja ja. Ovo je moj skroman pokušaj da doprinesem sveopštom napretku da bolan život postane podnošljiviji, a svet jedno lepše mesto.( Biserka Jakovljević).
U izdanju ,,Srpskog pera“ iz Jagodine iz štampe se pojavila knjiga proze ,,Priručnik za veštice“ Biserke Jakovljević, mastera i doktoranta pedagogije, porodičnog psihoterapeuta i publiciste. Za izdavača se potpisao Bajo Džaković, recenzent je docent dr Ilijana Čutura, izuzetno atraktivna likovna i grafička oprema korica delo je Saše Selakovića, a poslovično profesionalno posao tehničkog urednika obavio je Zoran Jevremović. Knjiga, koja sadrži blizu 170 strana,odlično je odštampana u tiražu od tri stotine primeraka u jagodinskoj ,,Zlatnoj knjizi“.
Knjiga je odmah po izlasku iz štampe izazvala veliko interesovanje medju ( naročito ženskom) čitalačkom publikom jer je u delovima ( u vidu kolumni) već objavljivana na portalu info centrala.rs i,kako na koricama, piše imala pet hiljada vernih čitalaca, dok na naslovnoj strani u vidu varijante podnaslova ili reklame stoji tekst sledeće sadržine: ,,Da li veštice stvarno poseduju magične moći ? Zašto je inkvizicija proganjala moćne žene ? Da li je Marija Terezija bila veštica ? Za ove i još mnoge druge stvari koje niste znali o vešticama saznaćete u ovoj knjizi“
Ovoj knjizi nije nimalo lako odrediti žanr: Narodna biblioteka Srbije ju je katalogizirala u odeljku knjiga – ,,Psihologija uspeha“, na koricama piše kolumne koje imaju pet hiljada vernih čitalaca, a u nekoliko redova posvećenih autorki piše da je ovo njen prvi roman. Iako ništa od pomenutog nije netačno čini se da bi najpreciznija odrednica bila publicističko esejistička hit proza, profeminističke provinijencije, koja je usmerena na edukaciju za ostvarivanje životnih uspeha, a uz to kroz naglašeno komunikativan stil doveden do perfekcije, prezentira više nego zavidnu erudiciju sa elementima istraživanja zaumnog u sebi i oko sebe, snažnim ličnim pečatom i koloritnim iskustvima.
Knjiga ,,Priručnik za veštice“ podeljena je na pet odeljaka: Uvod u tajnu znanja, Priručnik za lični rast i razvoj, Mali ezoterični priručnik, Biseri i dijamanti i Neću da budem komodor 64. Već u prvom ciklusu ( odeljku) u zapisu koji pod naslovom ,,Tajni kod“ i otvara ovu veoma zanimljivu ( i poučnu) knjigu prvo etimološki, a potom i semantički objašnjava šta su, zapravo, veštice ( od pamtiveka do danas) i konstatuje da je reč o veštoj ženi, ,,onoj koja poseduje znanje, mudrost, praktikuje veštine i praktičnu spretnost“, tvrdi da je ponovo došlo vreme matrijarhata i na kraju ovog prvog teksta zaključuje: ,,Ovaj priručnik je samo jedan skroman pokušaj da se deluje ženski defanzivno, u želji da se doprinese razotkrivanju mnogih zabluda o ženama u cilju jačanja ženskog principa, a na korist svih. Više nego ikada postoji potreba da bude redefinisana ženska i muška uloga u savremenom društvu. Ovakav stav može da zvuči preambiciozno i pretenciozno, ali ovo je samo jedan mali, iskren i skoman pokušaj da se doprinese boljem životu svih nas“.
Ovaj, uslovno rečeno, publicističko – esejistički roman konzistentne i koherentne tematike prezentira, zapravo,( u poslednje vreme toliko popularisano) takozvano žensko pismo ili, kao se to ranije govorilo, prozu profeminističke provinijencije. Biserka nam, dakle, daruje sistematiku sveta u njoj i oko nje i to veoma prijemčivo i efektno uz izvesno oslanjanje na neke od poznatih filozofskih i religioznih pravaca i običaja mada ubedljiva većina tih opservacija potiče, zapravo, iz zapadne civilizacije.
Već i naslovi ovih vrednih zapisa ilustrativno nagoveštavaju motivsko –tematski spektar: Ispovest jedne veštice, Borba za žensku emancipaciju danas, Šta žena ne sme da oprosti muškarcu, Uputstvo za dobre misli, Uputstvo za ljutnju i bes, tugu,strah, upotrebu dosade, Magična moć intuicije, Aromatijom protiv stresa, Snaga vode za čišćenje emocija, Spirala za rast i razvoj, Ljubav je najmoćnija magija, Žene su biseri, muškarci su dijamanti- a posebno je zanimljiv publicističko akcentirani esej o Nikoli Tesli gde Biserka Jakovljević konstatuje da on pravi čarobnjak kakvog nije bilo u istoriji civilizacije, a potom piše: ,,Sve stare paganske religije od rimske, grčke, slovenske, germanske, keltske. . .uče da je žena veza sa zemaljskim, a muškarac sa nebeskim. Zemlja predstavlja sve ono što je preživljavanje, egzistencija, plodnost, radjanje, dom, stabilnost, baza,statičnost. Nebo simboliše slobodu, učenje, znanje, ideje, vizije, kretanje, misli, duhovnost. Tesla je čitavog života težio da dosegne taj uzvišeni muški princip. Svesno se odrekavši svega zemaljskog uspeo je da dodirne nebo, u duhovnom smislu, možda više od bilo kog čoveka pre ili posle njega. Za visok nivo razvoja svesti potrebno je veliko odricanje i potrebne su velike žrtve. On se, u to ime, odrekao onog dela sebe koji voli i žudi. Težio je da se u potpunosti odvoji od ovozemaljskog, prolaznog, instinktivnog, materijalnog, telesnog dela, svog bića.
,,Priručnik za veštice“, nesumnjivo, će izazvati veliku pažnju čitalačke publike, javnosti uopšte i pobuditi daleko analitičnija iščitavanja. Uz podršku medijskih magnata ova knjiga gotovo sigurno bi, za kratko vreme, postala mega – hit u Srbiji, a bez nekih većih napora to bi se ostvarilo i u svetskim okvirima. Iskustva sa nekim drugim knjigama slične akcentuacije potvrdjuju ovo zapažanje. Voleli bi da se ono i ostvari.
PSIHOTERAPEUT
Biserka Jakovljević je diplomirani pedagog, master defektolog, porodični psihoterapeut, doktorant Univerziteta u Beogradu na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, joga instruktor, udata, majka tri ćerke, zaposlena u sistemu socijalne zaštite u Jagodini. Ovo je njen prvi roman nakon više objavljenih stručnih i naučnih radova.
( Tekst sa korica knjige)