Podeli članak

Lokalna samouprava u Ćupriji je u nekoliko proteklih godina uspela da privuče nekoliko stranih investitora koji su zakupili hale propalih preduzeća i tu započeli proizvodnju.

Jedan turski investitor je u hali nekadašnje fabrike Caričin grad otvorio fabriku tekstila Tibet moda, a drugi je zakupio Poljoprivredno dobro „Dobričevo“ kod Ćuprije kako bi otvorio farmu junica.

Kineski investitor u oblasti tekstilne industrije Eurofiber je takođe zakupio halu Caričinog grada i pre dve godine započeo proizvodnju.

Predsednik opštine Ninoslav Erić je rekao da je 2013. godine privreda u Ćupriji bila „mrtva“ i da su uspeli da pokrenu preduzeća koja su u prethodnom periodu bila okosnica opštinskog razvoja, odnosno da ožive „braunfild“ lokacije.

„Mi smo se trudili da napravimo strategiju ekonomskog razvoja Ćuprije. Uspeli smo da oživimo sve lokacije koje su lošim privatizacijama bile zapuštene. Oživeli smo Poljoprivredno dobro ‘Dobričevo’, Fabriku stočne hrane Komponenta, Štampariju Mladost, Caričin grad“, rekao je Erić.

On je naveo i da lokalna samouprava trenutno radi na planu detaljne regulacije nove industrijske zone.

„Nova industrijska zona se nalazi pored auto puta, ima 200 hektara i biće najveća industrijska zona u Srbiji. Nudimo je našim domaćim privrednicima i mislim da ćemo u sledećih nekoliko meseci imati velike investicije“, najavio je Erić.