Podeli članak

Nedavno je završila fakultet „Muzika i umetnost“ u Beču u klasi profesorke Ines Rajger. Osnovala je bend „Afro blu“, koga je nazvala po jednom džez standardu. U bečkim klubovima nastupala je sa poznatim džez pevačima, poput Jorisa Dudlija, Džima Rotondija, Romana Švalera…

U rodnom Paraćinu je završila nižu muzičku školu „Milenko Živković“, a potom srednju školu za klasični klavir „Stanković“ u Beogradu, svi su mislili da će klasična muzika biti moja budućnost. Ali, poslušala sam savet profesorke Jelene Jovović, koja predaje pevanje na džez odseku, da se bavim džezom – kaže Ljiljana, koja je za praznike bila kod mame Tanjice u Jagodini.

Prvi put je nastupila sa klasom profesorke Jovović u džez klubu „Sinerman“ u Beogradu. Otpevala je dve pesme i dobila „odličan fidbek od publike“.

– Na tom nastupu sam shvatila da se kad pevam džez osećam potpuno svojom i da kroz tu vrstu muzike mogu najbolje da izrazim svoja osećanja”.

Te pesme otpevala je na prijemnom ispitu u Beču.

– Mislila sam da će to da bude klasičan ispit, a on je više ličio na koncert. Iza žirija sedeli su studenti, koji su telefonima snimali moj perfomans. Na kraju su mi svi aplaudirali. Bila sam veoma iznenađena. Od 50 kandidata primili su jednu devojku i mene, nakon toga sam zbog potrebe nastave naučila nemački na nivou B1 za mesec i po dana iako ga pre nisam učila – seća se naša sagovornica.

Pošto nije imala stipendiju, izdržavala se držeći časove klavira i pevanja, stanovala je kod tetke Suzane Marković, ali se brzo osamostalila.

(naslovna fotografija Vačernje Novosti).

M. J

 

 

– Veoma sam srećna što mogu da živim od svoje muzike. U Srbiji bih teško uspela, jer se više sluša komercijala. Cilj mi je da snimim svoj album i da moj bend dobije stalni posao u nekom klubu. Planiram da pišem i aranžiram muziku, jer želim da unesem svoj stil u postojeće džez standard. Džez je sloboda izražavanja, svaki umetnik ima potpuno pravo da u datom momentu, otpeva ili odsvira kako on to oseća, da iskaže sebe kroz muziku – ističe Ljiljana Lili Maljić.

Klavir, koji je bio njeno prva preokupacija I ljubav, voli da svira za svoju dušu, a da peva zato što voli scenu. Profesori su je, kaže, upoređivali sa Beti Karter, koja se zvala Lili Mej Džons, pa nju sada oslovljavaju sa Lili.

Kad je reč o klasičnoj muzici, osvojila je puno priznanja i prvih nagrada. Na internacionalnom takmičenju „Done in muzika“ u Kragujevcu osvojila je dve nagrade, još dve sa Tatjanom Ristić, kao klavirski duo.

Najveća želja joj je da u svojom karijeri osvoji nagradu „Telonijus Monk“ na takmičenju koje organizuje istoimena džez akademija u Americi a koja se svake godine dodeljuje najboljem džez pevaču ili uzvođaču 16. septembra na finalnoj večeri u Kennedy centru.