Podeli članak

Godinama unazad gajim posebna interesovanja ka istočnoj filozofiji I njihovim veštinama. Od svega usvojenog nekako mi se najistinitijim i najuniverzalnijim čini koncept o jinu i jangu.

Svima je široko poznat krug podeljen na dva dela. Jedna polovina kruga je svetla i u njemu se nalazi tamna tačka, druga polovina je tamna i poseduje malo svetlo polje. U svakoj svetlosti postoji zrno tame i u svakoj tami postoji tračak svetlosti.

Jin je tama, mirovanje, negativnost, ženski princip… Jang je svetlost, kretanje, pozitivnost, muški princip… Jin i Jang su suprotnosti koje se dopunjuju i koje ne postoje jedne bez druge. Verujem da je zakon jina i janga u celovitom skladu sa prirodom i da je primenjiv na gotovo sve oblasti u našem životu.

U situacijama kada smo srećni uvek postoji i neko zrno tame, koje remeti da budemo potpuno zadovoljni. Iz ličnog iskustva mogu potvrditi da u retkim životnim trenucima kada bih se usudila da pomislim, sada je sve u mom životu na pravom mestu, odmah iza ćoška bi me sačekala nezamisliva problematična okolnost, u kojoj bi se preko noći našla.

Jednostavno pravilo glasi: apsolutna sreća ne postoji!

Kada bi se usudili da primenimo tautologiju usledilo bi jasno pravilo: apsolutne nesreće u realnom životu nema.

U vreme svog prihoterapijskog rada, klijente koji bi satima pričali o svojim problemima, teškoćama, gubicima ponekad bi šokirala jednim jednostavnim pitanjem. U svemu ovome što ste mi ispričali mora da postoji i nešto dobro. Šta je to dobro, pa makar ono bilo sasvim malo? Isprva bi me pogledali začuđeno, ali nakon što bi pomerili ugao gledanja, uvek bi uspevali da pronađu i neki tračak, svetlo na kraju tunela ili ideju vodilju.

Sreća je veoma važna u životu svakog pojedinca. Zapravo vera u njeno dejstvo je ono što nas pokreće i što nam daje smisao. Mesto na kome sasvim sigurno možemo pronaći svoju sreću jeste naše uverenje da nas ona prati. Uz pomoć naše vere, sreća postaje slučajnost pravog trenutka ili pravog mesta za ostvarenje.

Svi imamo i svoje nesrećne trenutke. Nesreća je sastavni deo sreće, bez nje ona nema pravi smisao i pravu vrednost. Sreća je sposobnost da se nesrećne prilike što lakše prevaziđu, a srećne što bolje iskoriste. To nije lako postići, pogotovo ako ne verujemo da smo srećne ruke.

Sreća voli ljude koji prihvataju i vole život bezuslovno. Privlačimo je ako se trudimo da živimo radosno i da uživamo u životu. Živeti radosno i uživati u životu, pa zar to nije sreća?

Biserka Jakovljević, psihoterapeut