Podeli članak

U njegovoj zvaničnoj biografiji možete pročitati da je rođen u Končarevu pored Jagodine, da je vlasnik uspešne privatne kompanije u okviru koje radi i televizija „Palma plus“. U politiku je zvanično ušao 1993, godine a 2004 godine osniva svoju stranku Jedinstvena Srbija koja na prvim izborima osvaja najviše glasova u Jagodini i Pomoravlju. 2007. godine Jedinstvena Srbija postaje parlamentarna stranka i na nivou Srbije.

Na političkoj sceni u Srbiji se pokazao kao političar koji traje i iz godine u godinu stiče sve veću popularnost, iako je bio deo različitih koalicija,  njegova politika i stavovi koje zastupa se nisu menjali, bez obzira da li je Vladu vodio Koštunica, Tadić ili Vučić. S tim u vezi, gospodin Marković, kao političar je pokazao da dosledno sprovodi pre svega svoju politiku. Takođe, jedan je od retkih političara i stranačkih lidera koji godinama iako je njegova stranka deo vladajuće koalicije, personalno ne učestvuje u izvršnoj vlasti. Treba podsetiti i da je on pravi borac za decentralizaciju i da stalno potencira da se život u Srbiji ne odvija samo u Beogradu, da Srbija nije samo krug dvojke. Za sada je dosledan i u tvrdnji da mu nije stalo do ministarske fotelje. Neke njegove kolege političari mu zameraju što voli da stvari nazove pravim imenom i to ponekad zasmeta pre svega pojedinim domaćim političarima koji se trude da budu simpatični i narodu i Evropi i koji ne vole da se otvoreno govore o nekoj temi za koju znaju da se zvaničnicima Evropske unije neće svideti. Palma nema taj problem i stvari uvek naziva pravim imenom. Njegove izjave obično izazovu buru na političkoj sceni, a nekad i među koalicionim partnerima, od toga da nikada neće podržati gej paradu do toga da na Kosovu naši zvaničnici pregovaraju sa teroristima, što je nesporna činjenica i za šta postoji sijaset dokaza, kao i da do rešenja i razrešenja kosovskog čvora neće doći dok se Amerika i Rusija ne uključe direktno u pregovore.

Svako ko živi u Srbiji, ko putuje i poznaje ovdašnje okolnosti i ukoliko nije ostrašćeni kritizer,  moraće da oda priznanje gospodinu Markoviću za sve što je uradio u Jagodini i u jagodinskim selima, za sve korisne ideje koje je pretvorio u stvarnost. Da podsetimo Jagodina je prvi grad  koji je napravio i pustio u rad Akva park, mada su mnogi ovu ideju tada dočekali sa podsmehom. I u vreme kada se pravio, a i kasnije dežurni kritičari su osporavali izgradnju parka, ali evo posle toliko godina rada Akva park ne samo da je opravdao svoje postojanje već su Jagodinu počeli da imitiraju širom Srbije. Takođe i sređivanje gradskog izletišta poznatijeg kao Potok, koje je u vreme vlasti DOS-a pre mogao da se nazove „smetlište“, sada liči na parkove kakve viđamo u evropskim metropolama. Izgradnjom tržnog centra, pratećih sadržaja, Muzeja voštanih figura, Zoo vrta, vodopada, spomenika Jovanči Miciću Jagodina je postala neizbežna destinacija za mnogobrojne turiste i djačke eskurzije. Danas Jagodina ima jedan uređen turistički kompleks sa dobrom ponudom, uređenom insfrastrukturom, ogromnim parkingom, odličnom ponudom na kojoj mogu da joj pozavide i mnogo veći gradovi u Srbiji. Sve je to napravljeno na incijativu Dragana Markovića Palme. On je svojim delima pokazao da čelnici drugih opština i gradova po Srbiji imaju možda veće formalno obrazovanje od njega, on je ispred svih njih u idejama i u akcijama koje obezbeđuju bolji život građana koji su ga birali. Suština svega gore navedenog da je Dragan Marković političar koji kao sprortista voli da se takmiči, da ali voli i da pobeđuje i ceni samo rezultate i kod sebe i kod drugih.

On ima i svoj sportski klub, koji od prvog dana sam finansira, stavio u funkciju promocije Jagodine. Već 22. godine svakog 7. jula na praznik Sv. Jovan koja je slava Končareva. u njega dolaze mnogobrojne strane reprezentacije da ukrste pesnice sa domaćim Tigrovima. Svaki ovaj meč je svojevrstan spektakl koga prati i muzički program. Ovim borbama prisustvuje veliki broj domaćih političara i privrednika kao i članovi diplomatskog kora, predstavnici i zvaničnici iz ambasada velikih svetskih sila od Kine, Rusije do Amerike tog dana dođu u Končarevo kako bi uvažili ili srpsko rečeno „ispoštovali“ svog domaćina, što nije mala stvar.  Koliko je to veliki spektakl govori i činjenica da su na toj bini pevale najveće zvezde srpske narodne i zabavne muzike od Cece, Brene, Harisa, Šabana do Zdravka Ćolića, a najveći od njih i u svetskim okvirima je sigurno Goran Bregović koji je pre nekoliko godina održao spektakularan koncert u Končarevu.   Mnogi nazivaju populizmom prijeme građana, dodelu novčane pomoći, posete građana Austriji, Italiji, Grčkoj, slanje osnovaca i srednjoškolaca na more, besplatan prevoz građana ali zaboravljaju činjenicu da korist od svih tih akcija imaju sami građani.  Postavlja se pitanje, da li su to mogli da urade i u drugim gradovima? Da. Šta je drugima bitnije? Bitnije je da im odbornici i članovi gradskog veća imaju dobre plate. U Jagodini ih ne primaju. Kod drugih se troši novac na reprezentaciju, službene automobile, skupe mobilne telefone, pretplate na iste i kafanske račune. U Jagodini takođe toga nema. Nakon svakog mandata Palma građanima položi račune šta je urađeno od poslednjih izbora i po tome ne liči na srpske već mnogo više na evropske političare jer za razliku od našeg podneblja, u evropskim zemljama, to je jedino merilo na lokalu da li će neko ponovo glasati za tebe i tvoju stranku.

Da su inicijative gospodina Markovića plodotvorne i značajne i na međunarodnom nivou potvrđuje i činjenica da je Dragan Marković jedan od retkih političara sa ovih prostora koji je dobio značajno priznanje od jedne strane zemlje. Zbog svog delovanja na produbljivanju odnosa Grčke i Srbije jačanju privredne i kulturne saradnje dobio je zvanje počasnog konzula Grčke u Srbiji.

Koliki je njegov značaj na političkoj sceni govori i činjenica da je Jagodinu pre nekoliko dana posetio general Ahmet Abdalah guverner regije Crveno more iz Egipta. Samo političke neznalice ne shvataju značaj posete ovog visokog egipatskog zvaničnika i koliko to prijateljstvo može biti značajno za Jagodinu, Pomoravlje, ali pre svega za Srbiju. Ne treba zaboraviti da je Egipat zemlja koja je lider afričkog kontinenta, zemlja sa skoro 90 miliona stanovnika, koja se neverovatno brzo razvija i modernizuje. Kada zvaničnik jedne zemlje koja je 15 puta veća od naše i po stanovništvu i teritorijalno dođe u jedan grad kao što je Jagodina, da ukaže poštovanje Draganu Markoviću Palmi, tada shvatite koliko je u stvari Palma ozbiljan političar. Političar koji i u svojim međunarodnik kontaktima promoviše srpske firme, srpske proizvođače, proizvode.

Njegove izjave iako ponekad nisu uvijene u lep papir sa mašnicom su direktne i pogađaju srž problema i više su svojstvene običnom čoveku iz naroda nego političaru. On jeste čovek iz naroda, zato što je svakodnevno u kontaktu sa ljudima. On je jedan od retkih političara koji nije menjao broj telefona i ne odbija pozive.

Markovićevo pragmatično delovanje i političke stavove potvrđuje vreme i zato i ne čudi što iz godine u godinu on i njegova politika stiču sve više pristalica.

Piše: Milan Jakovljević