Podeli članak

 U petak 21. juna u foajeu Kulturnog centra sa početkom u 13.00 časova povodom završetka 34. međunarodnog književnog festivala “ SRPSKO PERO“ biće uručena nagrada pobedniku konkursa Radovanu Sindjeliću iz Šapca. Nakon dodele nagrade laureat festivala predstaviće se jagodinskoj publici. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, unikatne povelje i umetničke slike dar Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine. Pokrovitelj festivala je kao i svake godine Grad Jagodina. N34. po redu međunarodnom književnom konkursu „SRPSKO PERO 2019 “ za najbolje književno ostvarenje mladih pisaca do 35 godina na srpskom jeziku stiglo je preko 200 pesama, priča, eseja i međužanrovskih ostvarenja iz svih krajeva Srbije, ali i Republike Srpske i Crne Gore, čime je institucija Konkursa jednog od najpoznatijih i najpopularnijih književnih festivala još jedanput potvrđena.

Žiri u sastavu Ivan Lalović, predsednik, prof dr Violeta Jovanović dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Milan Jakovljević predsednik Saveta festivala, posle detaljnog iščitavanja, doneo odluku da nagradu ,,Srpsko pero 2019“ ponese pesma ,,Noć“ Radovana Sinđelića iz Šapca.

„Pesma „Noć“ poslata pod šifrom „Divlja reka“, autora Radovana Sinđelića iz Šapca izdvojila se kao najbolje ostvarenje na ovogodišnjem konkursu, koje pleni izuzetnošću izraza, melodijom i ritmom maternjeg jezika u sferama istorijskog i mitskog, omogućujući pri tome, da bruj delikatnih prošlih vremena i duhovnih značajki obogate svest modernog čitaoca kao potrebu spoznavanja vrednosne vertikale kako individue tako i kolektiviteta u celini“ – ističe se u obrazloženju žirija.

Pesmom „Noć“ Radovan Sinđelić se pridružuje uglednim lauretaima nagrade “Srpsko pero“ i žiri procenjuje da pobednik ima pred sobom lepu pesničku budućnost.

Žiri je izabrao i 10 finalista čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku festivala. Među finalistima se nalaze autori iz Banja Luke, Jagodine,  Berana, Šapca, Sarajeva, Vranja, …

Savet 34. Festivala  ove godine je raspisao i internet konkurs za “ HAIKU SVETA”. Na konkurs se ove godine javilo 224 autora iz preko 30 zemalja.. Žiri u sastavu Dejan Bogojević, predsednik, mr Dušan Stojković i Miljurko Vukadinović doneo je jednoglasnu odluku da nagradu HAIKU SVETA za ovu godinu ponese Jim Cacian iz SAD.