Podeli članak

Ivan Lalović, pesnik iz Beograda i član Udruženja književnika Srbije, lauret je nagrade „Đurin šešir“ za knjigu izabranih pesma „Slovenska figura“ (Gramatik, Beograd, 2018).

Nagradu „Đurin šešir“ dodeljuje Ustanova kulture Stari Grad, Fondacija solidarnosti i Кuća Đure Jakšića, a odluku o ovogodišnjem dobitniku doneo je stručni žiri u sastavu: Dušan Stojković, Miloš Janković i Rade Marković.
Dosadašnji dobitnici ove prestižne nagrade su, između ostalih, Dragan Mraović, Miljurko Vukadinović, Srba Ignjatović, Predrag Bajo Luković, Goran Labudović Šarlo, Miroslav Jozić, Nenad Glišić…
Lalović će nagradu, u vidu šešira koji se pravi za svakog laureta po ugledu na onaj koji je nosio znameniti Đura Jakšić, primiti 29. maja 2019. godine u Кući Đure Jakšića u čuvenoj beogradskoj Skadarliji.

Ovom priliko podsećamo naše čitaoce da je Ivan Lalović 2008. godine pobedio na 23. međunarodnom konkursu i osvojio prvu nagradu Festivala – „Srpsko pero“. Osam godina kasnije 2016. godine kao afirmisan i nagrađivan pesnik za svoj rad dobio je i najveće priznanje festivala „Zlatni Orfej“, nagradu koja se dodeljuje za trajan doprinos srpskoj kulturnoj baštini. Od 2017. godine je stalni član a ove godine, po odluci Saveta festivala je i predsednik žirija za dodelu prestižnih nagrada Srpsko pero i Zlatni Orfej.