Podeli članak

Na završnoj sednici žirija Brankovoga kola, jednoglasno je odlučeno da „Velika povelja Brankovoga kola“ za 2023. godinu, za dugogodišnji uzvišeni oblik saradnje sa Brankovim kolom pripadne dirigentu Jovanu Travici, saopštili su iz Brankovog kola. Ovo prestižno priznanje Brankovo kolo dodeljuje umetnicima „za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića“. Na čelu hora i ansambla čuvene gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, dirigent i profesor Jovan Travica predstavlja nesvakidašnje vrednog i nadahnutog saradnika Brankovog kola, koji i u našoj zemlji, i u inostranstvu postiže zapažene rezultate.

– Pokazujući veliku pažnju i ljubav prema srpskoj horskoj tradiciji i muzici, ali i prema duhovnoj baštini regiona, Evrope i svijeta, sa posebnim zanosom i profesionalizmom, Jovan Travica je uvijek posvećeno i odgovorno pristupao pripremi i izvedbi, pored ostalog, i himne „Brankovo kolo“ iz antologijskog Radičevićevog „Đačkog rastanka“, kompozitora Svetolika Pašćana Kojanova i Jovana Pačua. Na brojnim svečanim otvaranjima „Brankovoga kola“ u najstarijoj srpskoj, slavnoj Karlovačkoj gimnaziji, mladi hor i ansambl na čelu sa dirigentom Jovanom Travicom, uvijek je stvarao doživljaj za pamćenje i duge aplauze emitujući neponovljivu umjetničku energiju i ljepotu javnog kulturnog nastupa i događaja u čast vječito mladog Branka Radičevića, velikog pjesnika srpskog romantizma sa stražilovskim oreolom jedinstvenosti i značaja – naveo je predsednik „Brankovog kola“ Nenad Grujičić.
Među dosadašnjim laureatima ovog visokog priznanja Brankovoga kola nalaze se Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Bogdan Vinokić, Vera Kovač