Podeli članak

U nizu sredina naše Srbije, biblioteka je često jedina ustanova kulture. Tako je i u Rekovcu, maloj varoši usred kraja koji dugo pamti. Zato je biblioteka ne samo ustanova koja čuva i daje na korišćenje knjige i drugu bibliotečku građu, nego je mnogo više“, rekao je ministar tim povodom i dodao „Zato su ustanove važne. Jer ustanove deluju po redu i poretku koji jemči ispunjenje svoje kulturne misije. U ustanove treba ulagati, održavati ih i čuvati. Ustanove postoje i da omoguće pojedinačne obrazovne i kulturne iskorake“, izjavio je Vukosavljević u Rekovcu povodom poslave jubileja Narodne biblioteke „Dr Milovan Spasić“.

U svom govoru ministar se osvrnuo na lik i delo dr Milovana Spasića čije ime nosi biblioteka rekavši da je taj obrazovani i marljivi Levčanin, koji je dospeo do velikih evropskih univerzitetskih centara Evrope i titule doktora filozofije, ličnost koja je vredna i šireg pamćenja, dodaje se u saopštenju.

“Spasićev rad je ugrađen u osnove srpskog bibliotekarstva. Njegovo uređenje biblioteke Popečiteljstva prosveštenija imalo je svoju koncepcijsku podlogu. O tome svedoči izveštaj iz 1845. godine, u kojem ne samo da opisuje šta je i kako uradio, nego i obrazlaže kulturološki smisao knjige i bibliotekarstva”, podsetio je ministar.

Uz nadu da će naredni jubilej biti proslavljen u još boljim uslovima ministar Vukosavljević je poručio „Neka ova svečanost i ovo prisećanje budu impuls da još dalje dobacimo. Da čuvamo što imamo i unapređujemo naš kulturni posed u čijem je središtu knjiga. Da stogodišnjicu rekovačke biblioteke dočekamo u još boljim opštim uslovima i daljim dometima naših zajedničkih pregnuća“.

Ministar je u Galeriji bibliteke prisustvovao otvaranju digitalne izložbe „Lokalno i kulturno blago Narodne biblioteke „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu – fond Zavičajne zbirke“ i predstavljanju monografije ove ustanove.