Podeli članak

U izdanju Književnog kluba ,,DJura Jakšić“ iz Jagodine i ,,Svena“ iz Niša pojavila se knjiga pesama namenjenih deci Žike Miloičića, poete iz Jagodine pod naslovom ,,Dekino jato“. Za izdavača se potpisao Toni S. Stojanović, koji je i grafičko – tehnički urednik, kao recenzent Snežana Bihler, lektor je Jovana Jeremić, a autor se posebno zahvaljuje Jeleni Milošević, nastavnici likovnog obrazovanja i Zoranu Markoviću, direktoru škole, kao i učenicima – članovima likovne sekcije OŠ ,,Boško DJuričić“ iz Jagodine koji su ilustrovali ovu knjigu.
Radi se o više od 50 pesama objavljenim na preko sto strana u tiražu od dve stotine primeraka koje su ispisane, prevashodno, ( pravilnim i nepravilnim) klasičnim metrom, ne baš uvek sasvim ritmičnim, sa dobronamernim i očinskim porukama i velikom ljubavlju, solidne – ali ne i posebno zapažene artističke ostvarenosti. Moglo bi se konstatovati da ove pesme svoju osnovnu funkciju ( ispoljavanje ljubavi prema deci i svetu uopšte i adekvatne poruke) ispunjavaju, ali da im, čini se, nedostaje jedan dodatni ,,finiji“ rad u književnoj radionici.
– Neko je rekao da je za decu dobro samo ono što sa zadovoljstvom mogu čitati i odrasli. Zbirka pesama ,,Dekino jato“ Žike Miloičića je upravo takvo delo namenjeno i velikoj i maloj deci. Autor ove zbirke pesama, pored svojih unučića, ponovo doživljava detinjstvo i nadahnuto, jednostavno i krajne iz srca, priča priču tog nepresušnog izvora čednosti, svekolikih lepota i maštarija, sa koga se stihovno napaja – nadahnuto piše u recenziji pod naslovom ,,Gnezdo za svu decu“ Snežana Bihler, profesor književnosti i predsednik Književnog kluba ,,DJura Jakšić“.
– Živorad Žika Miloičić rodjen je 1949. godine u Brzanu, nedaleko od Jagodine. U Beogradu je završio srednju Železničko – tehničku školu, a potom i Višu železničku školu i ceo radni vek proveo na železnici i penzionisan je kao šef stanice u Paraćinu. Živi u Jagodini, sa suprugom Mirjanom, ima dvoje dece i petoro unučadi. Ovo mu je treća objavljena knjiga. Član je Književnog kluba ,,DJura Jakšić“ iz Jagodine i drugih književnih asocijacija.