Podeli članak

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, tradicionalnim plivanjem za Časni krst u gradovima širom Srbije.
Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: „Ovo je Sin moj i Njega poslušajte“.
Na današnji dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica – Bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova).U porti glavne crkve u Jagodini“ Svetog Petra i Pavla“ vernici su takodje uzimali bogojavljensku vodu.I pored lepog vremena za ovo doba godine u prepodnevnim satima nije bilo uobičajne gužve i sve je se odvijalo u redu i miru kako i dolikuje ovom prazniku i uzimanju Svete vodice.Pored uobičajnih bačvi u porti crkve je bila i cisterna sa osveštanom vodom.U jagodini u prepodnevnim satima izostala je i uobičajna gužva sobzirom da je subota pijačni dan.