Podeli članak

Piše: Gordana Šutanovac, Feng Shui Majstor, predavač i praktikant

Dame su prve počele da čitaju knjige na ovu temu. Shvatile su  da se dom može srediti balansiranjem energije. To je zapravo tema POP  Feng Shuija. On je nastao 70- tih godina, kao klik varijanta- brzo do cilja. U ova turbulentna vremena je obećavao brz uspeh za sve što vas brine. Svi znamo da to nije baš tako, da su to bajke za malu decu. Kod nas su dame u prednosti kada se govori o Modernom Feng Shuiju.

Kada bi muškarci shvatili da se mnogo može učiniti za njihov biznis, Klasičnom  Feng Shui tehnikom, oni bi se time ozbiljnije bavili. U područjima odakle je i potekao tradicionalni Feng Shui…Singapur, Kuala Lumpur, i Filipini, muškarci imaju primat, njih je daleko više kao Feng Shui Majstora, ali i kao klijentele, posebno kada je biznis u pitanju.

Raširene su teorije (POP Modernog Feng Shuija) koje nemaju veze s tradicionalnom, izvornom kineskom naukom. Ne postoje istorijske ni teorijske osnove za praksu, koja delove stana veže uz određene aspekte života (kao što se, npr. jugozapadni deo stana smatra mestom povezanim s „univerzalnom ljubavlju“). Moram da upozorim na jednu od najvećih i najprihvaćenijih zabluda koja se tiče verovanja u lekovitost ogledala. Ona se često postavljaju tako da reflektuju hranu na stolu i da je simbolično „udvostruče“ kako ukućani ne bi nikad bili gladni. Danas je to jedan od najpopularnijih Feng Shui lekova, a ogledala nisu deo tradicionalnog Feng Shuija. Simbolika je veoma zastupljena u Modernom Feng Shuiju. Očigledno je da je to bajka koja je prihvatljiva i primenjuje se, a praktikanti POP Feng Shuija ga neretko vole stavljati daleko ispred nevidljivih sila, uticaja s neba i složenih kalkulacija.

Zainteresovan čitalac će primetiti da Feng Shuiju prilazim kao nezavisni istraživač koji sve preispituje. Realan pristup ovoj nauci bez „ružičastih naočara“ je veoma bitan. To važi  za svaku oblast, a posebno za ezoterijske grane.