Podeli članak

U ćuprijskom Domu kulture „Sinđelić“ je svečano otvorena 37. književna manifestacija „Matićevi dani“, posvećena književniku, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću, rođenom u Ćupriji pre 120 godina.
Manifestaciju je u prisustvu brojnih gostiju i poštovalaca dela Dušana Matića otvorio član Opštinskog veća zadužen za sport, kulturu i turizam Vladimir Vasiljević.
Organizator manifestacije je Narodna biblioteka „Dušan Matić“, a direktorka te biblioteke Ljiljana Đorđević je istakla da ova manifestacija prelazi granice Srbije.
„Ove godine, osim 37. Matićevih dana, obeležavamo i jubileje – 120 godina od rođenja Dušana Matića i 150 godina od otvaranja čitališta, odnosno naše bibilioteke“, rekla je Đorđević.
U okviru prvog dana manifestacije održan je panel na temu „Neograničeni zvučni prostori poezije: Dušan Matić i radio“.
Tokom ovogodišnjeg programa „Matićevih dana“ će u Muzeju „Horeum Margi Ravno“ biti otvorena izložba umetničkih dela prispelih na konkurs „Matiću u čast“, za vikend će biti održan džez koncert, dok će poslednjeg dana manifestacije, u četvrtak 13. septembra, biti dodeljen „Matićev šal“ za 2018. godinu.
Reč je o jednoj od najznačajnjih književnih nagrada u Srbiji, a koja se tradicionalno dodeljuje mladom pesniku za prvoobjavljenu zbirku pesama.
Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.
„Matićevi dani“ se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.