Podeli članak

Arheološka istraživanja počeće krajem oktobra, nakon 30 godina od poslednjih istaživanja. Ministarstvo kulture i informisanja je finansiralo ovaj projekat sa milion dinara, dok su iz budžeta opštine Ćuprija obezbeđena sredstva u visini od oko 30 odsto vrednosti projekta.

„Planirano je da istraživanja traju 30 dana. Ovo su najobimnija arheološka istraživanja na ovom lokalitetu u poslednjih 30 godina“, rekao je direktor muzeja Novak Novaković.

Inače, tokom leta sa lokaliteta, koji se nalazi u dvorištu muzeja, izvađena je cisterna koja je tu bila ukopana sedamdesetih godina prošlog veka za potrebe pošte. Takođe je uklonjen sloj armiranog betona, odnosno temelja nekadašnjih garaža koje su pripadale pošti.

Arheološka, odnosno geofizička istraživanja očekuju se i na lokalitetu Stublina u Supskoj kod Ćuprije.

Reč je o praistorijskom naselju vinčanske kulture.

„Ova istraživanja će se realizovati u novembru ove godine u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda. Realizacijom ovih istraživanja omogućiće se preciznije planiranje arheoloških iskopavanja na lokalitetu“, rekao je Novaković.

Ovaj lokalitet je poznat još pre Drugog svetskog rata, ali je nakon rata na njen značaj pažnju skrenuo Igor Parfjonov, profesor i direktor tadašnjeg muzeja u Ćupriji.

On je bio uključen i u istraživanja avgusta 1956. godine kojima su na lokalitetu Stubline rukovodili Draga i Milutin Garašanin.