Podeli članak

Na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija Ćuprija održan je okrugli sto na temu „Narkomanija“ sa više od 20 učesnika iz institucija širom Srbije.
Kako se navodi u saopštenju, predavači iz Ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, Kliničkog centra Niš, Opštih bolnica iz regiona, Centara za socijalni rad i Kazneno-popravnih centara preneli su svoje znanje i iskustvo okupljenima među kojima su bili i studenti i učenici srednjih škola, sa porukom da se loše stvari ne dešavaju samo drugima.

Okrugli sto je otvorio direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija Ćuprija dr sci. med. Hristos Aleksopulos istakavši angažman Visoke medicinske škole strukovnih studija da približi studentima jednu od najozbiljnijih bolesti zavisnosti i da doprinos u podizanju svesti studenata, informisanosti, a samim tim i prevenciji.

Direktor je zatim uručio tehničku opremu predstavnicima policijske stanice Ćuprija kao mali doprinos u borbi protiv narkomanije , zahvalivši se na njihovim naporima da se građani Ćuprije osećaju bezbedno.

„Ovo je veliki dan za Ćupriju jer su se okupili veliki stručnjaci u svojoj oblasti, a Visoka medicinska škola strukovnih studija Ćuprija je uvek bila spremna da da podršku u suzbijanju bilo kog oblika devijantnog ponašanja i pojava koje bi bile štetne za mlade“, rekao je Aleksopulos.

U uvodnom delu, pozdravnu reč je uputio i Upravnik kazneno-popravnog zavoda Ćuprija, gospodin Vladica Božilović, a o ulozi pravosudnog sistema u suzbijanju narkomanije govorio je gospodin Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije.

Moderator skupa je bio Dr Aleksandar Vujošević, specijalista psihijatrije iz specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Drajzerova iz Beograda, a temi se prišlo iz raznih uglova, od istorijskog preseka upotrebe opijata na balkanskom prostoru, preko odgovornosti samog sistema i angažovanja kriminaističke policije do posledica psihoaktivnih supstanci na zdravlje i organizam ali i na okolinu.

Gostima je podeljen promotivni materijal sa edukativnim ciljem Šta treba da znaju o drogama kao i upozorenje na znake i simptome uzimanja droga i kome se u takvim situacijama obratiti.