Podeli članak

Предавањем „Доба савезништва – Србија и Америка у Великом рату“ Установа културе обележава 100 година од Прокламације америчког председника Вудроа Вилсона 28. јула 1918. године, када се у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату вијорила застава Србије на Белој кући и другим институцијама у Вашингтону. Примајући заставу Србије од Михајла Пупина, тадашњег почасног конзула Србије, амерички председник је рекао да је храбри српски народ: „жртвовао све за слободу и независност“.
Имајући у виду чињеницу да је Србија једна од две државе на свету која је имала ту част да се њена застава вијори на Белој кући, можемо рећи да су у периоду велике патње оба а нарочито српског народа исписане најсветлије странице заједничке историје. Овим предавањем желимо да осветлимо тај историјски тренутак и у томе ће нам помоћи МА Стефан Стаменковић, историчар.
Предавање ће бити одржано 2. августа у 20 часова у галерији Установе културе (Карађорђева 19, бивши дом културе Синђелић). Улаз је слободан.