Podeli članak

Prošlog četvrtka, 19. u Književnom klubu ,,DJura Jakšić“ u Jagodini biće održana promocija najnovijeg romana proslavljenog romansijera Radomira Smiljanića ,,Čudna ljubav Parižanke“ koji se upravo pojavio iz štampe u izdanju beogradskog ,,BeoSinga“ a priprema i dizajn knjige delo su jagodinskog satiričara i umetnika Tonija S. Stojanovića, dok su recenzenti prof. dr Darinka Vučinić i akademik Nedeljko Šipovac, a urednik Milan Marković.
Valja podsetiti da je akademik Smiljanić rodjen u Jagodini 1934. godine gde je živeo par godina jer mu je otac Uglješa bio profesor muzike u Učiteljskoj školi u Jagodini. Prilično rano se afirmisao kao romansijer, dramski pisac i pripovedač u srpskim i jugoslovenskim okvirima tako da je sedamdesetih godina prošlog veka ( naročito trilogijom o Hegelu Miloradoviću- specifična i samorodna satirična proza) smatran za jednog od najboljih evropskih romansijera i prevodjen na mnoge jezike. Dobio je brojne jugoslovenske nagrade a i pored toga što se tretirao književnikom najvišeg evropskog ranga ostao je vezan za Jagodinu i bio član Društva Jagodinaca ,,Jagodini s ljubavlju“. Prošle godine Književni klub ,,DJura Jakšić“ dodelio mu je nagradu ,,Živojin Pavlović“ koja mu je izuzetno draga jer dolazi iz rodnog grada.
-U oktobru mesecu 19017. Godine u Književnom klubu ,,DJura Jakšić“ iz Jagodine dodelio je Rdomiru Smiljaniću prestižnu književnu nagradu ,,Živojin Pavlović“ za sveukupno i bogato književno stvaralaštvo, kao piscu koji je životom ili delom vezan za grad Jagodinu.
U dugom nizu književnih nagrada koje su mu dodeljene, ovu izdvaja kao veoma dragu zato što mu je uručuje njegovo rodno mesto. Iz velike naklonosti prema svojoj rodnoj Jagodini književnik Radomir Smiljanić ovaj roman posvećuje jednoj od majstarijih književnih asocijacija u Srbiji, Književnom klubu ,,DJura Jakšić“ iz Jagodine – piše na klapni ove knjige koj je štampana u tiražu od pet stotina primeraka.
O autoru i romanu govorili su predsednica Kluba Snežana Bihler ( bio – bibliofilski podaci) i mr Dejan Tanić, istoričar ( o porodičnom i intelektuslnom nasledju) i autor koji je istakao da je nedavno po pozivu primljen u Srpsku ktraljevsku akademiju umetnika i naučnika, a odlomke su čitali Kristina Bigić Makić i Nenad Nikolić.
Na istom mestu , nešto kasnije, otvorena je samostalna izložba slika Jelisavete Marković, slikarke iz Oparića o kojoj su govorili Sonja Perić, viši kustos Zavičajog muzeja Jagodine i Životin Nikolić, samouki slikar i predsednik USLUS_a.