Podeli članak

ROMAN AKADEMIKA SMILJANIĆA I NAGRADA ,,IVO ANDRIĆ“
U četvrtak, 19. jula o.g, u Književnom klubu ,,DJura Jakšić“ biće održana svečanost za nezaborav. Tom prilikom javnosti će biti predstavljen najnoviji roman akademika Radomira Smiljanića ,,Čudna ljubav Parižanke“ koji se upravo pojavio iz štampe u izdanju beogradsog ,,BeoSinga“ a priprema i dizajn knjige delo su jagodinskog satiričara i umetnika Tonija S. Stojanovića. Valja podsetiti da je akademik Smiljanić rodjen u Jagodini 1934. godine gde je živeo nekoliko godina jer mu je otac Uglješa bio profesor muzike u Učiteljskoj školi u Jagodini. Prilično rano se afirmisao kao romansijer, dramski pisac i pripovedač u srpskim i jugoslovenskim okvirima tako da je sedamdesetih godina prošlog veka ( naročito trilogijom o Hegelu Miloradoviću- specifična i samorodna satirična proza) smatran za jednog od najboljih evropskih romansijera i prevodjen na mnoge jezike. Dobio je brojne jugoslovenske nagrade a i pored toga što se tretirao književnikom najvišeg evropskog ranga ostao je vezan za Jagodinu i bio član Društva Jagodinaca ,,Jagodini s ljubavlju“. Prošle godine Književni klub ,,DJura Jakšić“ dodelio mu je nagradu ,,Živojin Pavlović“ koja mu je izuzetno draga jer dolazi iz rodnog grada, a, po rečima Snežane Bihler, agilne predsednice Kluba, izjavljivao je da je Književni klub ,,DJura Jakšić“ iz Jagodine jedna od najstarijih i najbolje organizovanih književnih asocijacija u Srbiji koja, uz to, ima i izuzetno kvalitetne pojedince.
Krajem prošlog veka sa grupom istomišljenika osnovao je , uz podršku Udruženja književnika Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije, Internacionalnu akademiju ,,Ivo Andrić“ koja je brzo zavredela renome jedne od najuglednijih književnih institucija institucija. Već par godina po osnivanju članovi Akademije postaju i Jagodinci – Miroslav Ristić, Slobodan Žikić i Bajo Džaković. Od samog starta Akademija dodeljuje nagrade i visoka priznanja a smatraju se eelitnim priznanjima na umetničkoj sceni Srbije. Slobodan Žikić dobio je specijalnu nagradu Akademije za zbirku piča ,,Moja prva pisaća mašina“ a Bajo Džaković nekoliko godina kasnije nagradu Akademije za knjigu godine ( ,,Kap slanog mastila“). U četvrtak će akademik Radomir Smiljanić uručiti i nagradu za životno delo Akademije ,,Ivo Andrić“ iz Beograda nekom od jagodinskih pisaca.

Ulaz na ovu nesvaakidašnju svečanost koja počinje u 18 časova je slobodan.
Na istom mestu u 19 časova biće otvorena samostalna izložba slika Jelisavete Marković, slikarke iz Oparića o kojoj će govoriti Sonja Perić, viši kustos Zavičajog muzeja Jagodine i Životin Nikolić, samouki slikar i predsednik USLUS_a.