Podeli članak

БРОДОВИ ИВАНА СОКАЧА

Иван Сокач, члан Удружења књижевника Србије, објавио је нову поетску књигу „Бродови“

Бродови“ Ивана Сокача запловили су, полетно, без предрасуда, морима ка свим странама света. Радују им се луке источне и западне, северне и јужне, чекају да се искрцају тајне душе, светлост са обе стране крста, топлина искони, Христолика доброта света, и музика, дакако, далеких сутона, узвраћених и неузвраћених љубави, песничке туге, неухватљивих дамара природе.

Од своје прве књиге стихова до овог реперезентативног избора пред нама, Иван Сокач нам се представља као изворни песник који смело улази у вирове, таме и брзаке непредвидивих сфера поетских светова, убедљиво печатећи постигнутим и време у којем ствара и векове који ће долазити са истим жаром и намерама.

Песме Ивана Сокача држе температуру животодајне радости, приметићемо, и кад се преведу на руски, енглески и немачки језик. Преведене на руски песме су свог аутора номиновале за награду „Сергеј Јесењин“ и представиће га у Москви, граду његових поетских узора, којима је креативном праксом веома близак – имажинистички. У више америчких електронских часописа за књижевност Иванове песме, преведене на енглески, добиле су дужну пажњу тамошњих књижевних ауторитета, а гласовима читалаца (читаоци су непогрешиви проценитељи песничког дара) песме су проглашаване за најбоље песме месеца. Лирски кругови нашег песника шире се и у немачко говорно подручје и сва је прилика и да ће и тамо да буду препознати као истинска вредност, чврсте духовне вертикале.

Књигу „Бродови“ објавила је Београдска надбискупија, која тако доприноси богаству и разноврсности књижевне сцене Србије.

Песник за „Српско перо“ поручује: „Збирка је настала након мојих дугих путовања кроз ноћ. Како склопим очи, тако се укрцам на брод, на којем ме сачека посада мисли, чежњи, нада. Капетана нисам упознао, нити кормилара… Рекли су ми да сам само човек па је то немогуће…Онда морима опловимо више светова, са којих сам зором доносио изданке непознатог цвећа, тајни. На тај брод све чешће су се са мном укрцавали мени слични људи, а како би обилазили само оне светове који не личе на овај којем се сунцем враћамо…“

Иван Сокач се овом књигом остварује као песник мајстор, широких видика, као аутор одговоран према песничком тексту, који пева снагом Међимурја, поветарцем Фрушке горе, чежњом Београда, грожђем Топлице, уткајући свој подвиг у плетива српске културе непорециво и одано.

Представљање књиге „Бродови“ биће одржано у Народној библиотеци Србије у току октобра.

Иван Горњепољски