Podeli članak

Pripadnici protivoklopnih jedinica 17. mehanizovanog i 11. pešadijskog bataljona Prve brigade Kopnene vojske izvršili su na Intervidovskom poligonu Pasuljanske livade bojno gađanje s borbenih vozila pešadije BVP M-80 protivoklopnim vođenim raketama „maljutka” i „fagot”.

Operateri nišandžije na BVP pripremali su se za vatreno krštenje, svojevrsnu krunu obuke više od dva meseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima, komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović, koji je obišao učesnike gađanja, naglasio je da samo najbolji operateri, oni koji se dokažu za trenažerom, izlaze na bojevo gađanje.

„Gađanje protivoklopnim navođenim raketama s borbenog vozila pešadije jedno je od najsloženijih gađanja u pešadijskim i mehanizovanim jedinicama”, rekao je Petrović i dodao da je obuka koja prethodi realizaciji gađanja intenzivna i veoma složena, a oni koji su u toku višemesečne obuke postigli najbolje rezultate imaju priliku da osete šta znači bojevo gađanje i lansiranje „maljutke”, protivoklopne rakete koja se na cilj navodi ručno.