Podeli članak

Narodna biblioteka u Jagodini radi punom parom i tokom leta. Osim što nije, poput drugih biblioteka, skratila radno vreme, već radi po uobičajenom radnom vremenu koje važi tokom cele godine, gradska biblioteka svojim aktivnostima čini sve da Jagodincima olakša i ulepša ovo kišovito leto.

SLOVA NA STRUJU

Predškolcima i osnovnoškolcima koji su prošle nedelje u velikom broju uživali u kreativnim radionicama gradska biblioteka priredila je još jednu radost. Naime, već šest godina posetioci sajta Narodne biblioteke u Jagodini besplatno mogu da uživaju u redovno objavljivanom i veoma kvalitetnom književnom elektronskom časopisu za decu “Slova na struju”, a ovih dana je na sajtu biblioteke (http://jabooka.org.rs/magazines/list_magazines) objavljen novi, 25. broj koji, uz logističku podršku ekipe iz biblioteke, uređuje Peđa Trajković, pеsnik, drаmski pisаc, ilustrаtor zа decu i osnivаč Prvog srpskog dečjeg kаbаreа ŠARENA RADIONICA. Ovoga puta, na 249 stranica mališani će naći mnogo poezije i proze, ali i zanimljive ilustracije i korisne tekstove. Format onlajn časopisa će otvoriti vrata književnosti i klincima koji više vremena provode za računarom nego sa knjigom u rukama, a kontinuitet kvaliteta garantuju dobro poznate rubrike, ovoga puta sa novim temama, piscima i književnim tekstovima. U rubrici Bliski susret pisane vrste predstavljena je Margaret Mehi, novozelandska spisateljica za decu, dok se pod naslovom Stara slova svetle kao nova kriju klasici svetske i domaće književnosti za decu. Spomenar je posvećen Grigoru Vitezu, dok u rubrici Priči nikad kraja intervju sa Pop Dušanom Đurđevim vodi Peđa Trajković. Savremena produkcija za decu predstavljena je u rubrici Slova do snova, a Grrrrramatika se obračunava sa nepravlinim sastavljenim i rastavljenim pisanjem pojedinih reči. Čarobna reč broja je krv, dok svoju sudbinu i u ovom broju čitaoci mogu da saznaju u šaljivim Horoskopu čiji je autor Igor Kolarov. Tako da, ovih dana, ma gde se nalazili, ako imate internet, sa sobom nosite i novi, 25. broj časopisa „Slova na struju“.

OTKUP MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA

Da biblioteka misli i na starije članove svedoči užurbana aktivnost na obradi knjiga koje su i ove godine u biblioteku stigle iz otkupa Ministarstva kulture i medija. Reč je o 1473 knjige u vrednosti od preko 750.000 dinara, što je blizu 6.500 evra. Polovina knjiga iz ovogodišnjeg upisa namenjeno je Odeljenju za odrasle, dok je približno po četvrtina otišla na Dečije odeljenje i Odeljenje stručne knjige. Procedura je i ove godine bila ista kao ranije – ministarstvo je poslalo biblioteci širi spisak knjiga (na kome većinom nije prisutna komercijalna literatura), dok su naši bibliotekari po željama čitalaca izabrali naslove. Ovogodišnji otkup Odeljenje za odrasle jagodinske biblioteke iskoristilo je uglavnom za obnovu lektire, klasika, ali i knjiga popularnih autora većinom nagrađivanih značajnim književnim nagradama kod nas i u svetu. Dečije odeljenje je nabavilo dosta novih slikovnica i enciklopedija, dok je Odeljenje stručne knjige nabavilo nove naslove iz oblasti istorije, medicine, umetnosti, ekonomije, i filozofije. Više od dve trećine knjiga su već na raspolaganju čitaocima, dok će obrada i distribucija po odeljenjima preostalih knjiga biti gotova narednih dana.

KNJIGA NA MORU
Akcija je već daleko odmakla i drago nam je da vidimo da se knjige jagodinske biblioteke lepo provode na moru, a bogami, i na planinama. Slike pristižu u velikom broju, a mi još jednom pozivamo naše korisnike da na adresu knjiganamoru@gmail.com pošalju fotografiju sa svog godišnjeg odmora (koji uopšte ne moraju da provode na moru!) – uz samo jedan uslov. Na slici treba da se vidi knjiga pozajmljena iz biblioteke. Najuspešnije i najlepše fotografije biće objavljene na FB stranici biblioteke, a tri najbolje i nagrađene na kraju konkursa, 15. septembra 2018. godine. Sve informacije o konkursu korisnici mogu da dobiju na FB stranici “Knjiga na moru”.

Milun Vasić

Odeljenje za kulturno-obrazovne programe
i podsticanje čitanja