Podeli članak

Дејан Богојевић, мултимедијални уметник из Ваљева, недавно се представио црногорској публици – 63. по реду, самосталном ликовном изложбом и промоцијом књиге „Мочваре, чекрк“. Организатори ове ауторске вечери су били Удружење умјетника „Визија“ и КИЦ Зета из Голубоваца (Подгорица). Програм је одржан у понедељак, 9. јула 2018. године у Малој сали КИЦ-а, у Голубовцима, са почетком у 20 сати.
Изложба под називом „Влажно око“ је мала ретроспектива Богојевићевих радова, коју чине слике, стрипови, визуелне песме, фотографије и mail-art.
У каталогу који прати изложбу, Алeксандар Лимарeв, визуeлни пeсник из Русије, између осталог пише: „Дeјан Богојeвић јe, бeз прeтeривања, свeстрани умeтник. Модeрна умeтност и књижeвност су сфeрe њeговог профeсионалног интeрeса и крeативног стваралаштва. Њeгово eкспeримeнтисањe поeтском формом сe базира на дубоком разумeвању главних принципа класичнe eвропскe авангарднe поeзијe с почeтка двадeсeтог вeка. То јe јeдинствeна комбинација класичнe авангарднe поeзијe и умeтникових пажљивих, нeдeструктивних, иновативних мeтода којe рађају умeтников оригинални стил. Њeгова умeтничка дeла су свeжа, пуна хумора и самоиронијe, лаконскe по форми и дубокe по садржају, рeфлeктују њeгово знањe, осeћајност, искуство, марљивост.“
Изложбу је отворио акдемски сликар Драгољуб Бато Брајовић.
У другом делу вечери приређена је промоција најновије књиге „Мочваре, чекрк“, објављене ове године у издању београдске Просвете. О књизи и књижевном опусу уметника говорила је Славка Кликовац, песникиња и сликарка. Богојевићеву поезију је надахнуто говорила Кристина Радовић.
На крају се бројној публици обратио и сам аутор говорећи о свом песнишву, раду на антологијама, пројектима, сликарству и другим темама везаним за његов дугогодишњи рад у сфери уметности.