Podeli članak

Ovo je bio jedan od najbolje utvrđenih srednjevekovnih gradova u Srbiji o čemu svedoči činjenica da je u njemu je boravila Kneginja Milica posle Kosovskog boja.

Inače poslednja istraživanja na ovom lokalitetu su rađena 2011. godine od strane tima arheologa koje je predvodio profesor Dušan Rašković iz Narodnog muzeja u Kruševcu.

Zidine oko konaka i crkve ukazuju da je na tom mestu bio grad, odnosno utvrđenje sa crkvom koje je preraslo u manastir.

„Na to ukazuje povelja koju je izdala kneginja Milica, kao monahinja, kojom dozvoljava Paraćinu da naplaćuju prelaz preko reke. To dokazuje da je ona boravila u manastiru Županjevac posle Kosovskog boja, da se tu zamonašila, a nakon toga je izgrađen manastir Ljubostinja“, precizirao je te 2011. Rašković.

Na dubini od 70 centimetara pronađen je oltarski prostor, a skinute su ploče sa grobova u samoj crkvi. Ostaci manastira nalaze se pored seoske crkve koja je sagrađena 1851. godine.

Posle sedam godina zastoja ovoga puta na istraživanjima lokaliteta ,,Županjevac grad“ i rekognosciranju terena, radiće tim sa Arheološkog instituta u Beogradu predvođen Ivanom Bugarskim uz podršku Smiljane Dodić iz Zavičajnog muzeja iz Jagodine.