Podeli članak

Кlub novinara Pomoravlja već tri godine unazad dodeljuje nagradu za doprinos razvoju novinarstva i  dostojanstva novinarske profesije povodom 3.maja – Svetskog dana slobode medija. Žiri u sastavu : Dragan Marković – predsednik, Emil Milojević i Ljubiša Vujić – članovi, dana 17.aprila doneo je odluku da ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade bude Aleksandar Avramović, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik na programima Radio televizije Beograd, koji je svoju novinarsku karijeru započeo u jagodinskom ,,Novom putu“.

            Aleksandar Aca Avramović je rođen 10.10.1950.godine u Ribniku kod Jagodine. Završio je Učiteljsku školu u Jagodini i Fakultet političkih nauka u Beogradu. U periodu od 1971 – 1972.godine radio je kao novinar u Radio – novinskoj ustanovi ,,Novi put“ u tadašnjem Svetozarevu, a od 1978 – 1980.godine bio je odgovorni urednik Radio Svetozareva. Tokom 1972.godine bio je stalni dopisnik Informativnog programa Televizije Beograd iz Pomoravlja, Resave i Levča.

            Tokom svoje bogate karijere u novinarstvu Aleksandar Avramović je obavljao niz odgovornih funkcija u Radio televiziji Beograd i u Radio televiziji Srbije. Bio je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Drugog programa Radio Beograda ( 1980 – 1984. ), glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Televizije Beograd tokom 1992.godine, zamenik glavnog i odgovornog urednika Umetničko zabavnog i Umetničkog programa Televizije Beograd. Vršilac dužnosti direktora Televizije Beograd bio je od 2004 – 2006.godine, nakon čega postaje pomoćnik i savetnik generalnog direktora RTS, pomoćnik direktora Televizije Beograd i direktor Produkcije TV Beograd. Avramović je takođe bio član i koordinator Stručnog tima Vlade Republike Srbije za izgradnju Avalskog tornja.

            I danas, Avramović je veoma aktivan na polju umetnosti, kulture i novinarstva, aktuelni je umetnički direktor filmskog festivala ,,Sofest“ u Sopotu, predsednik je Upravnog odbora Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, a takođe je i predsednik Programskog odbora i autor programa Medijskog foruma protiv depopulacije u Srbiji ,,Dr Marko Mladenović“ koji se održava u Topoli.

            Imajući u vidu vanredno stanje uvedeno zbog pandemije korona virusa, nagrada Aleksandru Avramoviću nije mogla biti uručena 3. maja, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, već će biti uručena naknadno, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.