„Zivojin Pavlovic“ Radomiru Smiljanicu

– Knjizevnu nagradu „Zivojin Pavlovic“ za najbolju knjigu proze pisaca iz Jagodine i Pomoravlja, ili koji su rodjenjem vezani za ovaj grad, za proslu godinu, dobio je srpski pisac, publicista i prevodilac Radomir Smiljanic.
Smiljanic je rodjen 1934. godine u Jagodini, spada medju najprevodjenije srpske pisce i svrstava se medju 20 najznaccajnijih srpskih pisaca 20. veka, koji se ogledao u svim zanrovima knjizevnsoti, od pripovetke, satire do romana i od dramskih dela i pisanja scenarija za televiziju, film do poezije za decu i odrasle i satiricnih aforizama.
Zavrsio je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek za nemacki jezik i knjizevnost.
Ziri za dodelu nagrade u sastavu prof. Snezana Bihler, istoricar mr. Dejan Tanic i hronicar stare Jagodine Ninoslav Stanojlovic, bio je jednoglasan, izjavio je sekretar Knjizevnog kluba „Djura Jaksic“ u Jagodini Toni S. Stojanovic.
Nagrada, koja se sastoji od unikatne povelje i novcanog iznosa dar Skupstine grada, Smiljanicu ce biti urucena, svecano,9.novembra u Knjizevnom klubu „Djura Jaksic“ u Jagodini.
Smiljanic je je nagradu dobio za „sveukupan knjizevni i publicisticki rad“, stoji u obrazlozazenju strucnog zirija.
Nagrada „Zivojin Pavlovic“ ustanovljena je 2002. godine, u spomen na jednog od najistaknutijih srpskih romansijera, pripovedaca, esejiste i filmskog reditelja druge polovine prosslog veka Zivojina Pavlovica (1933. – 1998.) koji je mladost proveo u Jagodini.
Autor (Pavlovic) je dela: „Krivudava reka“, „Dve veceri u jesen“, „Cigansko groblje“, „Ubijao sam bikove“, Kriske vremena“ (zbirka pripovedaka), „Divlji vetar“, „Ispljuvak pun krvi“..
Vecina Pavlovicevih filmova ima antologijski znacaj u okviru srpske i svetske kinematografije: „Povratak“, „Budjenje pacova“, „Kad budem mrtav i beo“, „Zaseda“, „Zadah tela“, „Do vidjenja u sledecem ratu“…
Nagradu Knjizevnog kluba „Djura Jaksic“ iz Jagodine „Zivojin Pavlovic“ do sada su dobili knjizevnici: Miroslav Mika Ristic, Borislav Radosavljevic, Bosiljka Pusic, Bajo Dzakovic, Slobodan Zikic, Slobodan Boda Vasic, Veljko Guberina, Nikodije Spasic, Rade Milosavljevic, Miroslav Dimitrijevic, Ratko Stojilovic, dr Mileta Markovic, mr.Dejan Tanic i Ninoslav Stanojlovic.
Nagrada nije dodeljena 2011. godine jer po oceni zirija, ni jedna knjiga koja je konkurisala za nagradu, nije ispunjavala zadate kriterijume.
da/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*