ŽIVKU U ČAST

U Bagrdanu po treći put održana manifestacija ,,Živkovo proleće“ u spomen na znamenitog pesnika Živka Jevtića
Krajem prošlog meseca, preciznije 28. aprila, u biblioteci ,,Živko Jevtić“ u Bagrdanu po treći put je održana književna manifestacija ,,Živkovo proleće“ u spomen na istaknutog medjuratnog srpskog pesnika Živka Jevtića, koji je rodjen, dobar deo života proveo i umro 1980. godine u ovoj varošici nadomak Jagodine.
Brojne posetioce- medju kojima je bilo najviše dece – učesnika tradicionalnog pesničkog konkursa, u prijatnom ambijentu biblioteke , pozdravio je Zdravko Sretenović, sekretar mesne kancelarije i jedan od inicijatora za pokretanje ove manifestacije čiji je osnivač i organizator biblioteka ,,Živko Jevtić“. U veoma dobro osmišljenom programu koji su brojnim aplauzima pozdravila deca, ali i stariji, medju kojima je , po tradiciji, bio i sin Živka Jevtića – Ljubomir, smenjivali su se pesnici i zdravičari iz ovoga kraja i Jagodine, deca – nagradjena na pomenutom konkursu, muzičari i priča o znamenitom književniku koji je, kao što je poznato, za života objavio nekolik knjiga poezije i proze, saradjivao u poznatim književnim časopisima, u Kruševcu ( gde je radio ka profesor) se družio sa eminetnim piscima toga doba, izvesno vreme živeo u Parizu, a kasnije se povukao u rodni Bagrdan i tu živeo sve do smrti. Živko Jevtić zastupljen je u brojnim antologijama i pregledima srpske poezije, pa i dan danas ( iako pomalo skrajnut) izaziva pažnju književnih kritičara i književnih istoričara pa je osnovni cilj ove dobro organizovane manifestacije upravo da se veća pažnja pokloni izučavanju njegovog života i dela.
I ove godine, kao prateća manifestacija, raspisan je Konkurs za najlepši stih učenika osnovnoškolskog uzrasta na koji je stiglo više od 50 radova ( najveći odziv iz škola ,,Rada Miljković“ iz Jagodine i ,,Joca Milosavljević“ iz Bagrdana – područno odeljenje u Miloševu) pa žiri koji su sačinjavali pisci Dušan Tomić i Zdravko Sretenović iz Bagrdana i Bajo Džaković iz Jagodine nije imao nimalo lak posao. Zato je jednoglasno odlučeno da se u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda dodeli šest nagrada, a u kategoriji učenika viših razreda samo jedna.
Tako su treće mesto podelili Anja Krstić i Mina Miloičić iz Miloševa, drugo Jovan Krstić iz Miloševa i Miljana Mirković iz Jagodine, a prvo Sara Suljić i Vuk Miladinović iz Jagodine, dok je u kategoriji starijeg uzrasta nagrada pripala Filipu Krstiću iz Miloševa. Sve nagrade su u knjigama koje je obezbedila biblioteka iz Bagrdana u saradnji sa piscima ovoga kraja i Narodnom bibliotekom iz Jagodine, a uručila ih je Svetlana Krstić, bibliotekarka iz Bagrdana, koja je takodje pročitala i bio- bibliofilske podatke sa esejističkim naznakama o pesniku čije ime nose i biblioteka i pomenuta manifestacija.Ovom prlikom posebno su pohvaljene i učiteljice Nataša Milosavljević iz OŠ ,,Rada Miljković“ iz Jagodine i Slavica Milošević iz OŠ ,,Joca Milosavljević“ iz Miloševa.
U medjuvremenu , stihovima i zdravicama, predstavili su se književni stvaraoci Malina Pavlović iz Donjeg Račnika, Miroslav Mitrović i Aleksandar Milojković iz Miloševa, Milan Antić Kanada, Dušan Tomić i Zdravko Sretenović iz Bagrdana i Siniša Cvetković i Bajo Džaković iz Jagodine, kao i poznati kantautor Duško Dimitrijević Endži i Jovan Jovanović, virtuoz na fruli, a zanimljive pojedinosti o svom znamenitom ocu izneo je i Ljubomir Jevtić čime je u potpunosti realizovan sadržaj ove odlično organizovane manifestacije.
S.P.

KLUB
Kako nezvanično saznajemo tokom ove godine trebalo bi da u Bagrdanu bude formiran i Književni klub koji će nositi ime Živka Jevtića. Njegovi članovi bili bi pisci iz ovoga kraja i njihovi najbliži saradnici, a veoma ozbiljno se razmišlja i o objavljivanju književnog zbornika pod naslovom ,,Stihovi sa Osaonice“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*