ZIMA DESETKOVALA DZEPOVE GRADJANA-GLAVNI PROBLEM OGREV

Izuzetno niske temperature zatekle su nespremna mnoga domaćinstva u Jagodini i Pomoravlju, koja se greju na drva, pa su sa prvim višim temperaturama, sa motornim testerama i sekirama krenuli u šumu.
Zbog leda na putevima, do grada teško stižu i prodavaci drva, a cena za kubik je od 40 do 45 evra, zavišno od vrste drva
Tanke su zalihe i uglja na stovarištima, „ali ni narod nema para, potrošilo se za Božić i slave, pa se kupuje, malte na lopate“, ističu prodavaci uglja, a neki od njih, da bi izašli u susret građanjima sa manje para, kako kažu, prodaju ugalj i na džakove.
U Elektrodistribuciji Jagodine, koja uz ovaj grad pokriva još nekoliko opština u Pomoravskom okrugu, ističu da je potrošnja struje ovog meseca povećana oko 30 odsto. Zbog niske temerature, objašnjavaju, ali i zbog velikog broja građana koji su se, nezadovoljni cenom, isključili za Gradske toplane ili, iz istog razloga, odustali od grejanja na gas.
Direktorika Gradske toplane Nadežda Marković – Purić, izjavila je, da se za poslednje dve godine sa toplane isključila oko 600 potrošača.Preko Gradske toplane u Jagodini se greja oko 5.600 domaćinstava, administrativni centar grada, školske, predškolske i socijalne ustanove, oko 3.717.369 kubnih metara prostora.
Cena grejanja je za domaćinstva 96,62 dinara, objasnila je Marković – Purić. Grejanje je dobro a ovih ledenih dana grejemo preko cele noći, dodala je ona.Priključak na gas ima oko 4.000 domaćinstava, kažu u R.J Distribucija gasa, i Jagodina sa oko 400 kilometara gasovodne mreže spada među najgasificiranija mesta u Pomoravlju i ovom delu Srbije,
Međutm, zbog visoke cene, a neki tvrde i da mu je „kalorična vrednost loša“, građani izbegavaju da se na ovaj način greju.Oni koji imaju mogućnosti, u svojim domovima, greju se na struju, a dogrevaju na gas, drva i ugalj, kažu Jagodinci.Srecom kako kazu meteorolozi ove nedelje se konacno ocekuju i temperature u plusu koje ce odletiti zamrznute dzepove gradjana koji ovu zimu komentarisu -Ko prezivi pricace ce.Uglavnom matereijalna situacija je takva da mnogi nisu u mogucnosti ni ka kupe drva po bilo kojoj ceni pa ce ceh platiti grejuci se na struju do proleca , a posle kako bude.Bilo kako bilo prolece je daleko.
D.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*