ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ЈАГОДИНА

ОТВАРАЊЕ АРХЕОЛОШКЕ ИЗЛОЖБЕ „БЕЛОВОДЕ, ЛОКАЛИТЕТ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ – АРХЕОЛОШКЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ СЛАВИЦЕ МАРКОВИЋ“ (гостујућа изложба Завичајног музеја Петровац на Млави)

Уторак, 28. фебруар 2017. у 19 часова

У Завичајном музеју у Јагодини, у уторак, 28. фабруара у 19 часова биће отворена изложба „Беловоде, локалитет винчанске културе – археолошке илустрације Славице Марковић“. Ово је гостујућа изложба Завичајног музеја Петровац на Млави, а њени аутори су мр Душко Шљивар, археолог, руководилац пројекта „Археометалургија винчанске културе: Беловоде“, Јасмина Живковић, археолог, кустос Завичајног музеја Петровац на Млави, члан пројектног тима и Славица Марковић, сликарка из Београда, члан тима, ангажована за археолошку документацију – цртеже покретног материјала. Изложбу је организовала Соња Перић, археолог, кустос Завичајног музеја у Јагодини.

На изложби је представљен покретни археолошки материјал (посуде и фрагменти посуда, култни предмети, зооморфне и антропоморфне фигурине, амулети, жртвеници, предмети од камена, кости и рожине) са археолошких ископавања на локалитету Беловоде, (винчанска култура 5400-4600 г. пре нове ере.) и археолошке илустрације на паноима (цртежи предмета ископаних приликом археолошких истраживања, који су део обавезне археолошке документације, а чији је аутор сликарка Славица Марковић).

Археолошко налазиште Беловоде се налази у ширем Поморављу и административно припада општини Петровац на Млави. Захвата атаре села: Велико Лаоле, Крвије и Табановац. Беловоде припада винчанској култури, која се на простору централног Балкана развијала у другој половини VI и првим вековима V миленијума старе ере (5400-4600).

Изложба нам, с једне стране, приближава рад археолошког истраживачког тима и објашњава значај археолошке документације, а са друге стране нас упознаје са локалитетом Беловоде и винчанском културом. Ова култура нам је позната као неолитска култура земљорадника и сточара, али се у њеним млађим фазама појављују и сведочанства прве металургије бакра, који је сврставају у енеолитску културу, тј прву металнодобску културу наше области. Изложени археолошки цртежи, важан део археолошке документације, много су више од фактографије и документа. Оплемењени креативним приступом уметнице ретког сензибилитета, представљају највише домете у илустровању археолошке грађе.

Изложба ће трајати до 19. марта 2017, а Музеј је за посетиоце отворен сваког радног дана и суботом од 10 до 17 часова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*