VRUCINA SMANJUJE PRINOS PSENICE U POMORAVLJU

Високе температуре за ово доба године и дуги период без киша, одразиће се негативно на принос и квалитет пшенице у Поморавском округу а добра киша је потребна и кукурузу, оцењују ратари и пољопривредни стручњаци овог дела Србије.

Пшеница и друге озиме житарице, засејани на више од 20.000 хектара су добро презимеле и у добром су стању, пре свега на местима где је примењена пуна агротехника, „али би ове температуре могле довести до убрзаног наливања зрна и прераног зрења”.

Стручни саветник Пољопривредно стручне саветодавне службе за Поморавски округ у Јагодини Миодраг Симић изјавио је да је „идеално, да од када пшеница почне да цвета, па до пуног зрења прође 30 до 35 дана, да дневна температура буде 24 до 25 степени Целзијусових а ноћна 12 до 14 степени”. Садашње температуре убрзавају наливање зрна, зрно постаје штуро, мањи је принос и квалитет, додао је он.

Ипак, тамо где је пшеница посејана у оптималном року, а већина јесте, у октобру, где је дато минерално ђубриво, где је коришћено сортно семе, на време извршена прихрана и заштита од корова и болести, могу се очекивати задовољавајућу приноси, истакао је Симић. За кишом „вапе” и окопавине, пре свега кукуруз, најдоминантнија житарица у овом крају. „Због суше тешко је припремити земљиште за сетву, а и када се посеје, због недостатка влаге, споро и неједнако ниче, а ваде га и птице”, жале се ратари.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*