VESTI IZ KNJIŽEVNOG KLUBA ,,DJURA JAKŠIĆ“

U četvrtak će u Književnom klubu ,,DJura Jakšić“ u Jagodini biti održano književno veče pod nazivom ,,Tri Gracije“ na kome će pored poznate književnice i prevodioca Dragice Matejić Šreder nastupiti Svetlana Matić i Jasna Sofija Kosović. Ovo zanimljivo veče počinje u 18 časova.
A u ponedeljak 6.avgusta u Miloševu kod Jagodine sahranjen je Živorad Žika MIloičić, višegodišnji član Kluba. Ovaj čovek prefinjene prirode ceo radni vek je proveo na železnici (i prešao put od običnog čiovnika do šefa stanice) a od rane mladossti pisao je poeziju za decu i odrasle i publicistiku. Za poslednjih par godina objavio je nekoliko knjiga od kojih je najzapaženija ona koja prezentira njegova sećanja o radu na železnici o kojoj je naš Portal već pisao. Žika Miloičić preminuo je prošle subote u 69. godini života.
A prošlog četvrtka u Klubu je održano tradicionalno veče posvećeno DJuri Jakšiću. O bardu srpskog književnog i likovnog romantizma govorili su Snežana Bihler, profesor književnosti, mr Dejan Tanić, istoričar i Ninoslav Stanojlović, profesor istorije. Valja podsetiti da je DJura Jakšić tri mučne godine svoga života proveo u Jagodini od 1869. Do 1872. Goddine, a Književni klub nosi njegovo ime od 1969. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*