ВЕЛИКИ ПОДВИГ АНЂЕЛИЈЕ ОГЊАНОВИЋ -ПРВА ЈАГОДИНСКА МАРАТОНКА

ЈАГОДИНА – На другом Јагодинском маратону, одржаном 9. априла ове године, потпуно незапажено, на жалост, остала је чињеница да је Анђелија Огњановић, професорка енглеског језика у ОШ Бошко Ђуричић, истрчала класичну маратонску трку (42.195м) као прва жена из Јагодине којој је то пошло за руком. И не само то, већ 7. новембра у Београду Анђелија је поновила подвиг из Јагодине овога пута са сасвим добрим резултатом за почетницу – 4 сата, 14 минута и 21 секунда стигавши при том осма на циљ. Тренер Вожда и познати атлетски публициста Љубиша Гајић немало се изненадио кад је дошао до овог податка јер до сада је најтежу атлетску дисциплину савладало десет Јагодинаца али у томе није, до Анђелије, успела ниједна жена.
– Са истрајним трчањем почела сам негде почетком 2016. године на наговор нашег вероучитеља Драгана Јевремовића са којим сам почела редовно да трчим, рекла нам је за сада једина јагодинска маратонка. Нисам имала никавих такмичарских амбиција већ сам почела да трчим искључиво рекреативно. Међутим, убрзо сам схватила да трчање само по себи не значи много ако не опробаш своје могућности са другим тркачима.
И онда је ова храбра жена у својој 33. години истрчала свој први полумаратон а после њега још неколико краћих трка. Како је све ове трке истрчала лагано и без напора, пала је одлука да се опроба и у најтежој дисциплини – маратону. И одлучила да то буде баш у родном граду – Јагодини. Није никог обавестила о тој својој намери из страха, како каже, да не упрска ствар и да одустане током трке. Тако нешто могла би себи да дозволи било где али у родној Јагодини где је многи знају лично, то никако није смело да се деси. И због тога је трчала „инкогнито“ али врло успешно. Трку је завршила као осма у женској конкуренцији а време није било битно јер јој је искључиви циљ био само да истрчи целу трку и да не одустане. У томе је потпуно успела а већ свој следећи маратон, онај поменути у Београду, трчала је сасвим слободно и без оптерећења. И резултат је био сасвим добар с тим што она каже да осећа да може много брже али да не сме још увек да нагло повећава брзину јер има врло мало искуства. Анђелија је у младости била активна такмичарка у АК Вожд. Познати јагодински угоститељ Љубомир Огњановић – Трша чију кафану „Србија“ памте многи старији Јагодинци, довео је своју ћерку Анђелију на тренинг код тада младог али већ афирмисаног тренера Љубиша Гајића. Он је Анђелију прихватио заједно са њеном комшиницом Вањом Милосављевић, ћерком тадашњег познатог фудбалског голмана Љупчета и још познатије патронажне сестре Десе, и обе девојчице провеле су неколико година у клубу. Како каже Гајић, интересантно је да тада Анђелију „ни са пушком“ ниси могао да натераш да трчи било шта дуже од 100 метара а погледај данас – заволела маратон!
Прошле недеље Гајић је позвао своју бившу такмичарку да се поново учлани у клуб што је она радо прихватила. У зависности од њених амбиција и могућности, АК Вожд ће јој пружити сву потребну помоћ а у циљу да Анђелија већ следеће године истрчи маратон у времену бољим од 4 сата. После тога, видеће се шта даље. За сада, вреди забележити историјску чињеницу о првој Јагодинки која се може похвалити са већ два истрчана маратона. Гајић ће, као члан организационог одбора за трећи Јагодински маратон, предложити Анђелију и за промотера ове велике манифестације јер сматра да ће ова храбра и упорна жена која је поред тога педагог по занимању, дати подстрека младом нараштају да се редовно бави спортом, макар и рекреативно. А она је, како каже, после првог истрчаног маратона, схватила да је најтеже у животу – победити самог себе. Али, ко у томе успе, после тога све препреке у животу савладаваће са знатно мање напора. А величина спорта лежи управо у тој чињеници.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*