USPESI JAGODINSKIH SLIKARA

IZLOŽBE U KOVAČICI I ENGLESKOJ
Poznati samouki umetnik Životin Nikolić i dalje veoma aktivan
Životin Nikolić, samouki likovni umetnik iz Vranovca kod Jagodine i predsednik USLUS-a ( Udruženje samoukih likovnih umetnika Srbije) i dalje je veoma aktivan i ljubiteljima njegove umetnosti priredjuje prijatna iznenadjenja.
Tako će ovih dana u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici primarijus dr Olivera Jovanović, inače i sama samouka umetnica, proglasiti otvorenom 103. Samostalnu izložbu ovog autentičnog umetnika.
A nedavno je jedan mlad galerista iz Londona postao vlasnik 300 crteža Životina Nikolića nastalih u periodu od kraja šezdesetih godina pa do kraja prošle. Povodom toga Nikoliću će biti priredjena samostalna izložba crteža u Londonu i štampana knjiga na engleskom jeziku u kojoj će biti reprodukovani svi crteži.
Poznato je da se Životin Nikolić već decenijama smatra jednim od najboljih crtača u srpskoj naivi što je još 1979. Godine u knjizi ,,Naiva u Jugoslaviji“ istakao pozati književnik, novinar i likovni krtičar Kosta Dimitrijević, a revija ,,Diplomat“ iz Otave u Kanadi još 1990. Godine svrstala ga kao crtačarame uz rame sa Ivanom Generalićem.
– Tokom prošle godina učestvovao sam na nekoliko važnih izložbi kao što su Trijenale umetnosti samoukih vizionara u Beogradu u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti, na izložbi ,,Matiću u čast“ u okviru 3. ,,Matićevih dana“ u Ćupriji, imao samostalnu izložbu sliku u mom muzeju u Vranovcu koju je otvorio prof. dr Stanislav Živković i ostvario saradnju sa brojnim istraživačima naive, kolekcionarima i publicistima – kaže Nikolić.
– B.DŽ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*