U KONCAREVU-BESPLATNI CRKVENI OBREDI

Venčanja i krštenja dece, ali i svi ostali crkveni obredi u Hramu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine besplatni su, rekao je novimarima koji su obišli hram sveštenik Aleksandar Radosavljević.
„Meštani Končareva koji odluče da se venčaju u hramu, da krste decu, to mogu uraditi besplatno. U našem hramu meštanima Končareva se crkveni obredi ne naplaćuju“, rekao je Radosavljević novinarima.
Hram u Končarevu nalazi se oko šest kilometara od Jagodine, na levoj obali Velike Morave, sagrađen je 7. jula 2016. godine, a osveštao ga je patrijarh Irinej, dok je ktitor predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković – Palma.
Crkva je u vizantijsko – srpskom stilu, ima pet kupola, zvonik, galeriju za crkveni hor… ima šest zvona teskih između 50 i 150 kilograma, a izlivena su Livnici „Jeremić“ u Beogradu.
Izgradnja crkve trajala je devet godina, a Radosavljević kaže da je od otvaranja hram posetilo više hiljada ljudi i nalazi se u programu turističke ponude, crkvenog i manstirskog turizma Jagodine.
Turiste u obilazak vode žene koje su završile istoriju umetnosti, u porti je polovinom maja održana velika likovna kolonija na kojoj je stvaralo 20 slikara i vajara, a novac od prodatih radova otišao je za lečenje teško obolele dece ovog kraja.
On navodi i da je u prostranoj i lepo uređenoj porti često puno ljudi, posebno mladih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*