Turisticke informacione table i na brajevom pismu

– Turisticka organizacija grada Jagodine (TOGJ), uz brojne novine koje je planirala za ovu godinu kako bi Jagodini sacuvala imidz jedne od rado posecenih turistickih destinacija Srbije, planirala je, ove godine,postavljanje i turistickih informacionih tabli na brajevom pismu. Turisticke informacione table na brajevom pismu bice postavljenje kroz projekat „novih vidova turisticke signalizacije, organizacionih totema i drugih infrastrukturnih uredjenja izletista, odrzavanja arborarijuma, kao i izgradnje jevnih toaleta na udarnim punktovima“, stoji u planu rada TOGJ za ovu godinu.
U TOGJ ocenjuju da bi „trebalo izuzetno raditi na stvaranju turistickog centra u Pomoravlju, sa objedinjenom celokupnom turistickom ponudom svih gradova Pomoravlja, kako bi se obezbedila jaca pozicija za opstanak“.
To preporucuje i Strategija razvoja turizma za period 2016 – 2025. Ministarstva turizma, koje deli turizam Srbije na 18 turistickih destinacija od kojih su Kragujevac i Pomoravlje ssesti po redu, istice se u planu TOGJ, koga su prihvatili odbornici Skupstine grada.
U saradnji sa J.P Direkcijom za izgradnju grada i Odelenjem ekologije Skupsstine grada, TOGJ je planirala osvetljenje gornjeg dela izletista „Potok“ u kome se nalazi vesstaccki vodopad, letnja pozornica sa 1.500 sedista, izgradnju dva manja park igralista za decu, u kojima bi bili i segmenti za decu sa posebnim potrebama,
obnovu pokretnih mobilijara, vidikovac, obnova jezera na vrhu izletista… „cime bi se fokusirali na zadrzavanje grupa najmladjih a glavni fokus su djacke ekskurzije“.
Za uredjenje i prossirenje Djudjeva brda, prirodnog dobra III kategorije i „Potoka“ u TOGJ racunaju i na sredstva Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Jagodina je u proslom veku bila jedan od najvecih vinskih centara Srbije i poslednjih godina“dozivljava pravu vinsku renesansu stavljanjem jagodinskog vinogorja na mapu vinskih puteva Srbija sa autohtonim sortama ‘jagodinka’ i ‘morava’, koje vinogrdari pokusavaju da saccuvaju od potpunog nestanka“.
Uz dobra polozaj grada, na „koridoru 10“, u TOGJ, razmislaju i o Velikoj Moravi, najvecoj srpskoj reci,ciji su potencijali veliki a ne iskorisceni, a u planu im je i stavljanje na raspolaganje turistima „Brzanskog moravista“, jedinog mocvarnog ocuvanog podrucja u slivu Velike Morave. Rec je o ocuvanom eko sistemu sa preko 59 vrsta retkih zasticenih ptica, od kojih se 29 gnezdi na ovom lokalitetu a koji je i reproduktivniu centar za vise vrsta vodozemaca i gmizavaca.
Ovde TOGJ planira, da uz pomoc sredstava Ministarstva ili kroz sistem javno privatnog partnerstva, uredi prostor za izlete sa vidikovcima za posmatranje ptica i stanovnika celog mocvarnog podrucja ali tako da ne narusava ekolosski poredak, floru i faunu.
U TOGJ isticc da su i dalje jedan od velikih problema smestajni kapaciteti, pre svega vikendom, iako se kroz kategorizaciju doslo do novih 100 postelja. Jagodina, sada ima, u hotelima, restoranima, konacistima i kategorisanim apartmanima 690 lezajeva od kojih je 200 u Domu uccenika i studenata, koji se koriste preko leta.
I dalje glavni nosioci turizma u Jagodinu, koju je lane posetilo 400.000 turista, su Akva park, Muzej vostanih figura, ZOO vrt, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Zavicajni muzej…
da/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*