Trihineloza otkrivena kod dve divlje i jedne domaće svinje u Pomoravlju

U laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje, u Jagodini, potvrđeno je prisustvo trihineloze kod uzoraka od tri divlje i jedne domaće svinje, a meso je uništeno pre nego što je došlo u promet i pre konzumiranja, izjavio je direktor Instituta dr Zoran Rašić.

„Ovo je vreme svinokolja i ljudi treba obavezno nakon klanja da izvrše pregled mesa na trhinelozu, jer nema veze da li su svinju gajili u svom domaćnstvu ili su je kupili, pregled je obavezan“, upozoravaju veterinari.

Do 1. decembra pregledano je hiljadu uzoraka mesa na trihinelozu, a prvi uzorak u kome je potvrđena trihineloza stigao je 19. oktobra.

Meso zaražene domaće svinje je sa područja opštine Svilajnac, ali je kupljena na području Braničevskog okruga, a divljih svinja iz lovišta Lovačkih udruženja Svilajnac i Despotovac, precizirao je Rašić. Meso je uništeno u Kafileriji Veterinarske ustanove u Ćupriji.

Veterinarski institut u Jagodini pokriva područje 13 opština Šumadije i Pomoravlja uključujući i gradove Kragujevac i Jagodinu, i ima laboratoriju akreditovanu po međunarodnim standardima.

„Od 25. oktobra, radi veće pouzdanosti rezultata laboratorijskih analiza, vršimo trihinoskopski pregled mesa, isključivo metodom veštačke digestije. Ovom metodom zamenili smo pregled metodom kompresije, sa ciljem povećanja zaštite zdravlja stanovništva ali i osoblja koje sprovodi testove“, objasnio je Rašić.

Metoda veštačke digestije traje duže, oko dva sata, a metoda kompresije oko pola sata, dodao je Rašić i istakao da Institut, iako je metoda veštačke digestije skuplja, nije dizao cenu pregleda mesa.

Cena je ostala ista, 470 dinara, a laboratorija radi svaki dan, i nedeljom i praznicima, a uzorci koji se donesu do 12 sati biće pregledani istoga dana.

Kada su klanice u pitanju tu nemamo nikakvih problema, svi uzorci se pregledaju i to je apsolutno pod kontrolom, ali je problem, kad ljudi koji kolju svinje za sopstvene potrebe, istakao je Rašić.

Kod svinje se ne primećuje da je bolesna, izgleda savim normalno, normalno jede, napreduje, kada se zakolje nema nikakvih vidljivih makroskopskih znakova bolesta.

„Zbog toga treba obavezno da se pregleda meso zaklane svinje. Sve naše ambulante i veterinarske stanice su kadrovski i tehnički opremljene za pregled mesa. Nije skupo i ne postoji ni jedan razlog da se rizikuje zdravlje jer je bolest veoma neprijatna čak i opasna po ljudski život“, rekao je Rašić.

Stručnjaci instituta podsećaju da se „od jedne trihinelozne svinje od oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi, pa i više“.

Nosioci parazita trihinele spiralis su domaće i divlje životinje, ali retko obolevaju sa vidljivim znacima bolesti, a bolest se kod njih utvrđuje pregledm krvi ili biopsijom mišića, ističu veterinari, uz napomenu da su pacovi najčešći prenosioci ove bolesti.

Uzročnici trihineloze se uništavaju termičkom obradom mesa, a najčešće se ljudi zaraze, ponekad cele porodice, ali i gosti na slavi ili svadbi, konzumirajući kobasice i sušene šunke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*