ТРИДЕСЕТИ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ АК ВОЖД – ДАВИД ДЕБИТОВАО У СОФИЈИ

Тренутно најбољи јагодински атлетичар Давид Јовановић завршио је овогодишњу зимску сезону више него успешно. После неколико клупских рекорда у трци на 60 метара препоне освојио је друго место на државном првенству у Београду што му је донело позив савезног селектора Едина Зуковића за наступ на јуниорском првенству Балкана у Софији. Тамо је Давид освојио осмо место али са новим личним рекордом који сада износи 8,39 секунди што је резултат међународне вредности.
Давид има непуних 18 година и похађа Саобраћајну школу у Ћуприји. У АК Вожд дошао је пре шест година код тренера Бошка Здравковића који га је увео у свет „краљице спортова“. Радио је са њим две године а онда га је преузео главни тренер Вожда Љубиша Гајић. Од тада па до данас траје непрестани успон овог скромног и вредног дечака који остварује одличне резултате на два фронта – у школи и у спорту. У почетку било је муке којом дисциплином треба да се бави високи и мршав клинац али када је Гајић почео обуку препона са њим одлука је већ била на видику. Брзо је „капирао“ вежбе а томе у прилог ишла је и чињеница да му је професор физичког био Марјан Павићевић, такође Гајићев ученик, који је као препонаш на високим препонама „догурао“ до јуниорске репрезентације Југославије. Он је такође заслужан што је Давид стекао смисао за препонашку технику.
Прошле године био је двоструки вицешампион Србије у препонском трчању тако да му је репрезентација измакла „за длаку“. Бољи од њега био је његов вечити ривал Тихомир Ђорђевић Жућа из Сомбора, нешто нижи али дупло бржи (природно) момак од Давида. Међутим, у међувремену је Давид упорним вежбањем поправио своју мускулатуру, добио на тежини те се и однос снага променио. Жућа је и даље незнатно бољи на 400м препоне али на 110 више није. Тренутно је од Давида бржи само државни првак Димитрије Новаковић из Земуна чији је отац Мирослав био највећи конкурент горе поменутом Марјану Павићевићу. Међутим, Димитрије је ове зиме био бољи на државном првенству од Давида за само две стотинке секунде али најбољи резултат у Србији током ове зимске сезоне има Давид (8,39 секунди из Софије).
Још једну праву ствар направио је млади препонаш у Софији – он је свој лични рекорд и најбољи резултат остварио на најважнијем такмичењу у сезони за које се припремао три месеца. Није се уплашио ни изузетно јаке конкуренције ни чињенице да дебитује у државној репрезентацији а одмах по повратку из Софије тренер Гајић је приметио врло позитивне промене у личности овог младог човека. Сада је то човек који зна где му је место, који има велико самопоуздање и сигурност да ће на лето, у главној такмичарској сезони, испунити све своје амбиције али и очекивања тренера Гајића који је умео да са њим ради полагано, систематски и на дуге стазе. Знао је тренер да ће Давид мало дуже чекати на својих „пет минута“ али је исто тако знао да ће они неминовно доћи.
И, ето, Давид ове зиме постаде тридесети државни репрезентативац из Јагодине. Уписао је своје има име у златну листу асова али је она права каријера тек пре њим. Са својом висином од 186 см и тежином од 70кг (још увек недовољна) у сезони ће представљати непрелазан бедем за своје противнике у трци на високим препонама. А када буде довољно ојачао, неће му бити премца ни на стази од 400 метара.

Ljubisa Gajic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*