TREĆA KNJIGA RADMILE BOGOJEVIĆ

,,DALEKI SU PUTEVI“
Kao prva knjiga biblioteke ,,Kiredji“ već uveliko poznatih ,,Bogojevićevih izdanja“ ovih dana u tiražu od 200 primeraka na blizu 6O strana pojavila se treća zbirka haiku stihova uvažene valjevske pesnikinje Radmile Bogojević pod simboličnim naslovom ,,Daleki su putevi“.
Urednik izdanja je Danijela Padejski, glavni urednik Dejan Bogojević, recenzenti Dušan Stojković (Srbija), Hristo Petreski(Makedonija) , Pero Zubac (Srbija), Bajo Džaković(Srbija) i Fiona Sampson(Engleska)., dok je na koricama štampana reprodukcija slike Vasilija Kandinskog ,,Ludvigova crkva u Minhenu“. Ova zbirka haiku stihova, inače, štampana je čak na šest jezika: srpskom, engleskom, slovenačkom, nemačkom, španskom i makedonskom.
– Jedna od zapaženih srpskih haidjina svakako je Radmila Bogojević, kojoj je ovo treća haiku zbirka stihova višeznačnog i simboličnog naslova – ,,Daleki su putevi“. Ona se oslanja i na takozvani izvorni haiku – kigo (opisuje prirodu i stihovima precizno imenuje godišnja doba), ali taj doživljaj znatno širi – i na refleksivne opservacije, ekspresionističke zapise, deskripcije vidjenog i duboko doživljenog. U svakom slučaju radi se o iskrenim stihovima naglašene artističke vrednosti koji u najboljem svetlu predstavljaju ovu skromnu pesnikinju, koja je ceo radni vek provela kao prosvetni radnik – zapisao je, pored ostalog, u recenziji pod naslovom ,,Stihovi – krvožedni a neuhvatljivi“ jagodinski književnik i novinar Bajo Džaković.
o A legendarni srpski pesnik i novinar Pero Zubac, koji već decenijama živi i radi u Novom Sadu, tekst pod naslovom ,,Jednostavnost koja pleni“ počinje rečenicom koja na lapidaran način najviše afirmiše ovu izvanrednu pesnikinju : ,,Da ne znam da je Radmila Bogojević napisala ove očaravajuće, blage i tople haiku pesme, pomislio bih da se radi o antologiji haiku poezije.“
– Radmila Bogojević rodjena je 1946. godine u Dobriću kod Šapca i ceo radni vek provela je kao prosvetni radnik. Živi u Rajkoviću kod Valjeva. Piše haiku, poeziju za decu, haibun, prozu i objavljivala je u domaćoj i inostranoj periodici, brojnim književnim zbornicima i antologijama, a stihovi su joj prevodjeni na više stranih jezika. Ovo joj je treća objavljena knjiga haiku stihova. Dobitnik je jedne od nagrade na ,,Majnih“ konkursu u Japanu. Član je Haiku društva Srbije.
PESMA ,,SRPSKOG PERA“
DALEKI SU PUTEVI
. . .
Ne možeš ići
Kroz gustu maglu
Daleki su putevi

. . .

Septembar –
Šareni se dvorište
Od školskih torbi

. . .

U prepunom čamcu
Preplašena lica
Obala sve dalja

. . .

U korpi šarenih jaja
Cvet jorgovana
Miris praznika

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*