SVILAJNAC I JAGODINA LIDERI IZVOZA U POMORAVLJU

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga, prošle godine je ostvarila obim spoljnotrgovinske razmene u iznosu većem od 3,3 milijarde dolara.
Ostvaren je suficit od 596,5 miliona dolara, što je 10,8 odsto više nego 2015.
„Izvoz je skoro dve milijarde dolara a uvoz skoro 1,4 milijarde dolara, a najveći izvoz ostvarile su privrede grada Kragujevca, opštine Svilajnac i grada Jagodine“, navodi se u izveštaju Regionalne privredne komore Sumadijskog i Pomoravskog okruga.
Čak 88,6 odsto izvoza ostvaren je u zemlje Evropske unije (EU) i 83,8 odsto uvoza, stoji u izveštaju.
Pokrivenost uvoza izvozom je povećana sa 136 odsto na 143,6 odsto.
Najveći suficit u Šumadijskom upravnom okrugu ostvarila je privreda grada Kragujevca u vrednosti 384,6 miliona dolara, koji je za 2,3 odsto veći u odnosu na suficit ostvaren 2015.godine.
U Pomoravskom okrugu najveći suficit je ostvaren u opštini Svilajnac u vrednosti 45 miliona dolar i veći je za 54,6 odsto u odnosu na ostvareni suficit u 2015.godini.
Na drugom mestu u Pomoravskom okrugu je privreda Jagodine koja je ostavrila suficit od 15 miliona dolara.
Suficit sa zemljama EU je 594,5 miliona dolara i veći je za 15 odsto u odnosu na 2015.godinu.Suficit sa zemljama CEFTA je 12 miliona dolara, navodi se u izveštaju.
Privreda Šumadije i Pomoravlja je najviše izvozila u Italiju, Slovačku, Nemačku, BiH, Rumuniju, Sloveniju, Crnu Goru, Rusku Federaciju, Makedoniju i Poljsku a uvozilo iz Italije, Poljske, Nemačke, Rumunije, Koreje, Turske, Slovačke, Kine i Austrije.
Izvoz u Makedoniju je povećan za 30 odsto, Slovačku 19 i Crnu Goru 15 odsto, a uvoz iz Turske za 42,3 i Kine za 31,6 odsto.
Šumadija i Pomoravlje, koje imaju 13 opština sa gradovima Kragujevcem i Jagodinom, najviše su izvozili drumska vozila, setove provodnika i kablova, proizvode od plastičnih masa, nameštaj i delove sedišta, proizvode od gvožđa i čelika, mašine i delove mašina, drvo i pločasti materijal, voće, delove šinskih vozila, proizvode za završnu obradu u građevinarstvu…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*