SRBIJI NEDOSTAJU MEDICINSKE SESTRE SA STANDARDIMA EU

Na obeležavanju Međunarodnog dana medicinskih sestara u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji direktor te ustanove, poreklom Grk, Hristos Aleksopulos, dobio je zlatnik cara Lazara. Skup je organizovao Savez udruženja zdravstvenih radnika.

Skup je otvorio narodni poslanik i predsednik Srpskog lekarskog društva Darko Laketić, nakon čega je predsednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Ćuprija, Danijela Radioičić zahvalila Aleksopulosu u ime 96.650 medicinskih sestara na saradnji i želji da ih motiviše da nastave obrazovanje tako što im ukazuje na važnost sticanja diplome koja će biti prepoznatljiva u EU i sistemu zdravstva.

Prema podacima komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, zvanično jedinog regulatornog tela u Srbiji koji ima relevantne podatke, 21,2 odsto od ukupnog broja sestara u Srbiji čine sestre sa Višim obrazovanjem, a svega 0,10 odsto medicinske sestre s obrazovanjem na akademskim studijama.

Srbiji trenutno nedostaje broj medicinskih sestara koje su svoje obrazovanje završile u skladu sa standardima EU i ciklusima koji predviđa preporuka i direktiva EU 36/2005 EU.

Aleksopulos je istakao je da Sestrinski i babički zakon mora da se pripremi tako da odgovara nacionalnim okvirima i da obezbedi podlogu sprovođenju promena.

Preporuka je formirati nivo ulaska u sestrinski i babički obrazovni program , što je pre moguće u skladu s direktivom EU 2005/36 kao i da se trajanje primarnog obrazovanja produži na 12 godina i da se nastavi dalje sestrinsko obrazovanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*