SONETI O PLAVOJ GROBNICI

U izdanju beogradskog ,,Interprinta“, kao bibliofilsko izdanje u tiražu od 99 primeraka, krajem prošle godine pojavila se nova knjiga pesama istaknutog srpskog pesnika Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca pod nazivom ,,Golgota“ i podnaslovom ,,Soneti“.
Reč je o dva sonet
na venca od četrdesetak pesama posvećenih Milutinu Bojiću i Plavoj grobnici, stogodišnjici od smrti nezaboravnog pesnika i stogodišnjici od Velikog rata (1914. – 1918), kao i srpskoj Jovanki Orleanki Slavki Tomić i drugim ženama poput nje u srpskoj vojsci. . .
Jedan od najistaknutijih pesnika srpske dijaspore koji već decenijama živi u Parizu, ali često dolazi i u Srbiju, učitelj, arhitekta, kompozitor, pesnik, pripovedač i romansijer. još jedanput se dokazuje kao pravi posvećenik soneta i odličan interpretator najzahtevnijeg poetskog žanra i to na jednoj izuzetnoj temi koja govori o srpskoj golgoti gde su ,,dva sonetna venca kao priča sa zajedničkim imeniteljem, o tome kako Timočani nadgornjaše sebe, niški, Topličani, Ere, Šumadinci. . .)“.
– Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac (1941), jedan od najznačajnijih i najplodnijih naših pisaca u rasejanju u ovom veku,, za deceniju i po, objavio je tridesetak knjiga i visoko potvrdio raznovrsnost svog književnog i umetničkog profila. I nagradama i prisustvom osvedočio se kao autentičan pesnik, pripovedač, romansijer i kompozitor. . . Od prve knjige ,,Tamna strana kamena“(2000. godine) pa do danas u odmenu pesništva pokazao je različite lirske sklonosti i vrline, a naročito ispoljio sklonost ka najzahtevnijoj poetskoj formi – sonetu. . .
Pod naslovom ,,Golgota“ autor je ispevao ,,dva sonetna venca kao priču sa zajedničkim imeniteljem, o tome“. Posvetio ih je samom pesniku, njegovoj udesnoj sudbini, a sve se to da odgledati u pesmi ,,Plava grobnica“ ( koja je i moto ovog sonetskog podviga), a koju je Šarkamenac postavio kao ,osu rotacije“ celokupne poetske materije kao duševne iskaznice najveće srpske grobnice, gde su vojska i nejač nakon albanske gologote u moru – u ,,plavoj grobnici“ otišli u nepovrat – zapisao je, pored ostalog, u pogovoru pod naslovom ,,Retka i uzbudljiva sonetna potraga za pesnikom i pesmom“ poznati beogradski književnik, kritičar i prevodilac Miljurko Vukadinović, inače urednik tribine ,,Francuska 7“ pri Udruženju književnika Srbije u Beogradu.
Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac rodjen je 1941. godine izmedju Salaša i Šarkamena kod Negotina. Živi u Parizu, ali je često vidjen i u Beogradu i drugim mestima Srbije. Pored tridesetak knjiga objavljivao je u najpoznatijim srpskim književnim ( i drugim) glasilima i brojnim i značajnim antologijama i književnim zbornicima. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, medju kojima su i Povelja i Visoko priznanje Akademije ,,Ivo Andrić“, ,,Zlatne značke“ Kulturno – prosvetne zajednice Srbije, književna nagrade ,,Arsenije Čarnojević“, prve nagrade za kratku priču ,,Šumadijskih metafora“, prve nagrade za najlepšu pesmu o vinu na Festivalu vinske poezije ,,Dani vina“ u Trešnjevici kod Paraćina prošle godine itd.
Zanimljivo je da je autor ,,Golgote“, koja nijednog čitaoca ne može ostaviti ravnodušnim, jednu godinu Učiteljske škole završio u tadašnjem Svetozarevu a pre par godina imao je veoma zapaženo samostalno književno veče u Narodnoj biblioteci u Jagodini.
B.DŽ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*