SLIKARI POMORAVLJA ŠTETIĆ – SVETSKI, ALI I SRPSKI

Na konkurs za prvi Salon likovnih umetnika Pomoravlja (PLUS) koji je raspisao portal ,,Srpsko pero” i dalje stižu prijave i reprodukcije mnogih eminetnih likovnih umetnika. Pored ostalih, javio nam se i jedan od najpoznatijih i najuglednijih likovnih umetnika sa područja centralne Srbije i šire – Slobodan Štetić. Ovaj akademski likovni umetnik, redovni professor FILUM-a u Kraujevcu i doskorašnji dekan široj javnosti je poznat, još od srednjoškolskih dana, kao izvanredan slikar, crtač, illustrator, umetnički fotograf I dizajner svetskog renomea. U svim pomenutim oblastima Slobodan Štetić iskazao je samosvojan i upečatljiv talenat, izuzetnu likovnu erudiciju I naglašenu mogućnost sintezerazličitih oblika likovnog izražavanja što je veoma retko – čak i u evropskim okvirima. Kako bi se iole ozbiljnije pojasnilo njegovo izuzetno delo o njemu bi se mogla objaviti jedna veća knjiga, a mi ćemo narednih dana objaviti širi tekst o ovom velikom umetniku koji se već upisao u istoriju likovnog života Jagodine, Srbije, pa I znatno šire. U današnjem izdanju našeg Portala prezentiramo vam redukovanu biografiju ovog umetnika.


Slobodan Štetić,
rođen 1958. godine u Jagodini.
Diplomirao na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Fotografiju kod profesora Dragoljuba Kažića i Grafiku knjige kod profesora Bogdana Kršića.Bavi se plakatom, fotografijom, grafikom knjige i slikarstvom.Redovni je profesor na odseku za Grafički dizajn Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.Izlagao na više stotina samostalnih i grupnih izložbi grafičkog dizajna, fotografije, slikarstva i ilustracije u mnogim gradovima u zemlji i inostranstvu, Francuska, Poljska, Finska, Kanada, San Marino, Švajcarska, Taipei (Tajvan), Rusija, Italija, Meksiko, Bugarska, Češka, Ukrajina, SAD, Bolivija i dr. Oblikovao više knjiga iz oblasti poezije, beletristike nauke i umetnosti.Svojim ilustracijama obogatio više pesničkih knjiga.Stalni saradnik za oblast Grafičkog dizajna Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini za koji je oblikovao više monografija, kataloga, časopisa i drugog propagandnog materijala, kao i Podruma Radovanović u Krnjevu za koji je uradio grafički imidž i više etiketa za vino. Dobitnik velikog broja nagrada na domaćim i međunarodnim izložbama za svoj dosadašnji rad.

B.Dz.

2 Comments

  1. Штетић је веома лепо представљен као један од конкурената. Да ли ће и остали бити тако предствљени, или ово значи да је награда већ његова?
    С.Ж.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*