ŠESTA TITULA DINASTIJE KONOVALOV

Na upravo završenom šampionatu države u olimpijskom boksu, koji je izvanredno organizovan u Jagodini, za apsolutno najboljeg takmičara proglašen je Aleksandar Konovalov, šampion u velter kategoriji, inače proslavljeni kik – bokser ,,Palminih tigrova“, amaterski i profesionalni prvake Evrope i sveta. Valja podsetiti da je Aleksandrov otac Dejan bio dvostruki prvak ondašnje (SFR) Jugoslavije u olimpijskom boksu ( i to sa 17 i 18) godina, a rodjeni stric ( Dejanov brat blizanac) Dragan, poznatiji kao Kena, tri puta osvajao titulu najboljeg u državi. Ova Aleksandrova titula, koju je on osvojio u tek šestom nastupu u olimpijskom boksu, je, dakle, šesta titula bokserske dinastije Konovalov, najuspešnije u Srbiji i jedne od najuspešnijih u svetu.
Jer, ne treba zaboraviti da je Dragan – Kena bio i vicešampion Balkana i Mediterana, vicešampion Evrope ( Budimpešta, 1985.) i viceprvak Svetskog kupa ( Beograd, 1987.). naravno, skoro punu deceniju bio je standardni državni reprezentativac i jedan je od retkih boksera u svetu koji ima pozitivan skor sa nenadmašnim Kubancima. Osim toga Kena je pokupio sve najznačajnije bokserske trofeje iz SFR Jugoslavije – ,,Zlatnu rukavicu“, ,,Pobednika Beograda“, ,,Čeličnu pesnicu“, ,,Oslobodjenje Beograda“, a osvojio je i trofej ,,Kup Vikinga“ na izuzetno jakom medjunarodnom turniru u Stokholmu. I pored brojnih ponuda nikada nije hteo da napusti rodnu Jagodinu i pred kraj karijere odboksovao je blizu deset profesionalnih mečeva pod italijanskom licencom i nagovestio velike mogućnosti i u toj konkurenciji, ali je zbog povrede morao da se oprosti od aktivnog sporta i neretko ističe žal što se nije oprostio od jagodinske publike jednim spektakularnim mečom pred punom halom sportova ,,JASSA“. Valja dodati da se i Kenin sin Mile veoma uspešno bavio sportom i bio kadetski reprezentativac Srbije u fudbalu, i to na mestu centarfora, igrao za ,,Jagodinu“, ,,Trgovački – Tabane“ i još par klubova.
Dejan nije bio još ni punoletan kada je osvojio prvu titulu prvaka države u papir kategoriji 1978. godine, a tek što je napunio 18 naredne godine osvojio je i drugu ( pobedom nad Samijem Buzolijem u finalu) titulu šampiona države i nastupio na prvenstvu Evrope u Kelnu gde je posle prve ubedljive pobede u drugom meču voljom žreba naleteo na iskusnog i prevejanog Istočnog Nemca Gejliha i posle jednog primljenog (pitanje da li i propisnog) udarca u pleksus izgubio tu borbu. Najavljivan je kao budući veliki adut reprezentacije Jugoslavije, ali je posle trovanja hranom u jednom jagodinskom restoranu i neugodne povrede noge otišao u JNA na odsluženje vojnog roka gde je dodao dosta kilograma koje po povratku više nije mogao da skine i pored više pokušaja. Ipak, ostao je u sportu- prvo kao trener BK ,,Kablovi“, a potom i kao trener KBK ,,Palmini tigrovi“ gde je učestvovao u stvaranju velikih šampiona u ovom sve popularnijem sportu.
Aleksandar Konovalov,najbolji član kik boks kluba ,,Palmini tigrovi“, koji je iznedrio nekoliko evropskih i svetskih šampiona, je amaterski i profesionalni šampion Evrope i sveta, a na poslednjem svetskom prvenstvu u Beogradu proglašen je za najboljeg takmičara prvenstva – dakle najboljeg kik boksera na Planeti. Želeo je da se okuša i u olimpijskom boksu i sa svega ( ukupno) šest mečeva osvojio šampionat države i time se kvalifikovao za prvenstvo Evrope i još osvojio i titulu najboljeg takmičara šampionata i time doneo šestu titulu prvaka države svojoj porodici. Sigurni smo da će Aca nastaviti zvezdanim stazama i donositi i nove medalje dinastiji čime će ona postati i najtrofejnija na svetu u ovom popularnom borilačkom sportu koji je na velika vrata najavio nekadašnju popularnost upravo na šampionatu države koji je tokom protekle nedelje održan u Jagodini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*