SATIRA KOJA LEČI

U Književnom klubu ,,DJura Jakšić“ održana je promocija knjige satiričnih priča Tonija S. Stojanovića pod naslovom ,,Au, Radisave, nabiše te na kolac !“ koja se u ediciji ,,Savremeni srpski pisci“ pojavila u izdanju beogradskog ,,BeoSinga“.
Sve prisutne pozdravila je Snežana Bihler, predsednica Kluba i podsetila da je Toni S. Stojanović rodjen 196o. Godine gde je završio elektrotehničku školu, a studirao elektrotehniku na beogradskom Univerzitetu. Dugogodišnji je sekretar Književnog kluba. Bavi se pisanjem stručnih knjiga iz oblastiu elektroenergetike i opremom knjiga i dizajnom, a piše i satirične priče i aforizme. Zastupljen je u više antologija i književnih zbornika, a objavljivao je u više listova i časopisa, kao i na elektronskim medijima. Ima zvanje Majstora satire Srpske duhovne akademije čiji je član, a dobitnik je nagrada ,,Žikica Jovanović Čičak“ i ,,Satirične pozornice“ u Paraćinu, kao i drugih priznanja.
Bajo Džaković konstatovao je da se radi o pravoj satiri visoke frekvencije i urbane provinijencije.
– Postupak je proveren: ,,prepisivanje“ stvarnosti. Nekada je to gotovo sasvim precizno, poput hiperrealizma u slikarstvu, što je izuzetno atraktivno, ali ne i sasvim dugotrajno, nekada su slike, kao inspirativni postulati, takodje preuzete iz stvarnosti, ali malo isksošeno, iz drugog ugla, odnosno univerzalnijeg sagledavanja ne samo dogadjaja već i pojave, dakle sofisticirano i za sva vremena, za vjeki vjekov. Toni ima dar iskusnog posmatrača života koji ima bogato iskustvo i zna da uoči apsurde, paradokse, oksimorone, pa i negativnosti života, na pravi način ih obznani a neretko i žigoše što, uostalom, i jeste jedan od osnovnih zadataka satiričara. Pored toga autor prezentira i literarnu ostvarenost, odnosno veštinu pripovedanja, a posebno izuzetan smisao za humor i vrcav duh koji i pored ozbiljnih tema leče, neretko neveseli svet, zdravim smehom koji treba doživeti kao terapiju. Simbioza pomenutih elemenata obezbedjuje zapaženo mesto ovoj knjizi u tokovima savremene srpske satire, daruje je epitetima i preporučuje najširem krugu za čitanje – naglasio je Džaković i čestitao autoru i izdavaču , ali i inspirativnim postulatima bez kojih, kako je rekao, ne bi ni bilo ove vredne i dragocene knjige.
– Mile Lazarević takodje je govorio u pozitivnom kontekstu i predvideo da će knjiga pobuditi ozbiljnu pažnju i biti tražena u Srbiji a autora, po hrabrosti i kvalitetu, uporedio sa Radojem Domanovićem i Jovanom Sterijom Popovićem, a prisutnima se kratkom pozdravnom besedom obratio i Vladica Božilović, upravnik KPZ Ćuprije i poznati kulturni poslenik.
– Snežana Bihler pročitala izvod iz recenzije počivšeg književnika i novinara Slobodana Žikića, inače počasnog predsednika Književnog kluba ,,DJura Jakšić“, u kojoj se, pored ostalog kaže, ,,da se nekoliko priča izdvaja i svrstava medju vrsne satirične priče današnjih satiričnih sočinjenija“ a da će knjiga sigurno biti čitana jer je očligledna namera autora da se ,,skenira“ mikrosredina koja je, medjutim, samo umanjena slika sveukupnog dogadjanja u Srbiji, u Jevropi, u svetu . . .
– Priče iz ove zanimljive knjige nadahnuto su čitali mladi glumci Bojan Miloradović i Nenad Nikolić i sam autor koji je i istakao da mu nije bila namera bilo koga da uvredi ili unizi već da u ovim teškim vremenima malo relaksira i nasmeje čitaoce pošto je poznato da je smeh najbolja terapija i za tu poruku, kao i za celo izvanredno održano veče, bio nagradjen gromoglasnim aplauzima brojnih posetilaca koji su ispunili ne baš malu salu Književnog kluba do poslednjeg mesta- tako da se čak i stajalo.
– za tu poruku, kao i za celo izvanredno održano veče, bio nagradjen gromoglasnim aplauzima brojnih posetilaca koji su ispunili ne baš malu salu Književnog kluba do poslednjeg mesta- tako da se čak i stajalo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*