Podeli članak

Следеће године 8. августа 2019 . године навршава се тачно 90 година од смрти једног од највећих пријатеља Срба , истакнутог хуманисте, криминолога и пријатеља Србије Арчибалда Рајса, чије су поруке из његовог антологијског дела „Чујте, Срби“ о менталитету, снази, поносу, слободарском духу, али и слабостима и грешкама Срба и данас, актуелније него икада. Рајс је иначе почасни грађанин Мачванског Прњавора .

Рудолф Арчибалд Рајс рођен је 8. јула 1875. године у немачкој покрајини Баден.

Рајс је био швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

Истраживао је злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом, а посебно је направио осврт на страдање српског становништва од аутро- маџара почињеним над становништвом Мачванског Прњавора и околине .

По Рајсовој жељи, његово извађено срце однесено је у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта.

На урни, која је поломљена приликом налета Бугара у Другом светском рату, писало је: „Овде у овој урни, на врху Кајмакчалана, Златно срце спава. Пријатељ Срба из најтежих дана. Јунак правде, истине и права. Швајцарца Рајса, ком’ нек је слава!“.

Конкурс се расписује и у знак сећања на жртве злочине које је починила аустроугарска војска у Мачванском Прњавору 4. августа 1914 године , тако да и данас пред Спомен – костурницом леди се крв у жилама , пред том Прњаворском Костур – Капелом .

( Подсећање : 17. августа 1914. године Аутро – угари , спалили су у школи 48 Прњавораца , из школе у пламену , мајке су кроз прозор избацивале децу , а које су аустроугарски војници дочекали на бајонете )

Иницијатор књижевног конкурса је Славица Јовановић новинар и књижевник , која на овај начин испуњава заветну жељу Бранислава Бојића Банике књижевника из Београда , који је своје детињство проводио у дворишту прњаворске цркве знатижељно посматрајући спомен- костурницу у друштву тадашњег црквењака . Мајка Бранислава Бојића књижевника је родом из Новог Села и Бојић је потписницу ових редова замолио да кроз књижевно и публицистичко штиво , пише о свирепим злочинима над недужним српским становништвом у Мачви . Иницијативу су одмах подржали и књижевници из Удружења књижевника Србије : Предраг Богдановић Ци, књижевник , др Милан Младеновић књижевник и многи други афирмисани књижевници и новинари , али има и полицајаца , као и књижевних клубова . Такође у току је и оснивање Удружење писаца Мачванског Округа , чији је иницијатор такође , Славица Јовановић новинар и књижевник .

Сада више о конкурсу који је тематске садржине . Прва песма би требало да буде посвећена Арчибалду Рајсу , односно песма посвећена његовом истраживачком раду на raскринкавању злочина над житељима Мачве и његовом књижевно-публицистичкм раду и књизи- тестаменту ‘’ Чујте Срби, чувајте се себе’’ .

Друга песма би требало да се односи на страдање мачванског живља , који су на најмонструозније начине мучени , клани , спаљивани , везани жицом и терани да гледају трчећи везани у ланце , према августовском Сунцу , а познато је да само птица орао , без тешкоћа може у Сунце погледати …

Трећа песма би требало да буде посвећена слепом српском гуслару и песнику Филипу Вишњићу , који је злочине у Мачви од стране тиранина- опевао .

Песме треба да су дужине до 28 редова , потписане пуним именом и презименом аутора

Један аутор може учествовати са по једном песмом на све три теме , или са три песме на једну тему коју изабере . Или само са једном темом са конкурса . Конкурс је самофинансирајући и плаћа се учешће од 500 РСД . Конкурс је отворен до краја априла 2019 . године . Осим штампања зборника и књижевних вечери , планиран је и посета Београду споменику Рајсу који налази се у Топчидерском парку, као и посета спомен костурници у Мачванском Прњавору .

Најуспешније песнике очекују дипломе , књиге, уметничке слике , захвалнице .

Проглашење победника , додела награда и промоција зборника посвећеног сећању на жртве ратова у Мачви биће одржана у августу , када се обележава јубилеј 90 година од смрти Арчибалда Рајса али и годишњице од великог зверства над Србима .

Овим конкурсом испуњавамо и заветну жељу – тестамент нашег угледног српског књижевника Бранислава Бојића , великог Србина , Родољуба и Православца , који је као босоноги дечак у Мачви , био ужаснут злоделима над огњиштима и децом , родном крају своје мајке . А захвални смо и књижевницима Удружења књижевника Србије што нас подржаше у овој идеји . Мејлови на који се шаљу песме су : slavicajov69@gmail.com и slavicaj1969@gmail.com

Уплате за књижевни зборник врше се на жиро-рачун Поштанска Штедионица , на име Славица Јовановић бр. рачуна ; 200 – 65929694 – 51 ,

За све информације везане за конкурс можете се телефон : 063- 807 – 59-35 .

У нади да ће конкурс постати традиционалан и да ће отргнути од заборава , недужне мачванске жртве , али и великог пријатеља Срба Арчибалда Рајса .

Припремила : Славица Јовановић , новинар и књижевник